hirdetés

A Helicobacter pylori-fertőzés jelentősége gyermekkorban

A Helicobacter pylori (Hp) felfedezése (1983) óta foglalkoztatja a belgyógyászokat, sebészeket, mikrobiológusokat, epidemiológusokat, genetikusokat, családorvosokat, gyermekgyógyászokat, vagyis csaknem az egész orvostársadalmat, és az utóbbi évtized legszélesebb körben vizsgált mikroorganizmusának számít. Közel 700 közlemény és több mint 20 könyv jelent meg a baktériumról, és szinte megszámlálhatatlan szimpóziumot, konferenciát tartottak, melyeken a baktériumok megjelenését, patogenezisét, kimutatását, illetve a fertőzés kezelését és megelőzését vitatták meg. Gyermekgyógyászati vonatkozásával az elmúlt évekig viszonylag keveset foglalkoztak, főleg epidemiológiai felméréseket végeztek.

Ma már tudjuk, hogy a Hp-fertőzés elsősorban a gyermekkor betegsége, melynek fel nem ismerése súlyos állapotokhoz (pl. krónikus gyomorhurut, gyomorfekély, gyomorrák) vezethet. A fertőzött betegek többsége tünetmentesen él élete végéig, és csak 15% körüli arányban alakul ki gyomorfekély; a gyomorrák, a B-sejtes lymphoma és az adenocarcinoma kialakulásának esélye 0,1%. A gyomorrák kialakulása a Hp genotípusával áll kapcsolatban (1. ábra).

A Hp-törzs speciális genetikai többfélesége arra enged következtetni, hogy a baktérium különböző betegségeket okoz, vagy esetleg még jótékony hatásúnak is bizonyulhat. Hawkey szerint a Hp által előidézett gyulladás prosztaglandin termelődését váltja ki, melynek hatása kedvező lehet, például sokízületi gyulladásos megbetegedés miatt nem szteroid gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítókat szedő személyekben.

A baktérium az egész világon elterjedt. A gyomor szövetében előforduló spirochaeta alakú baktériumról először Bizzozero írt 1893-ban, majd Salamon 1896-ban, de akkor nem tulajdonítottak jelentőséget a kórokozónak. Steer 1970-ben hívta fel a figyelmet a gyomorban található spirális alakú baktériumra és annak gastritisszel való összefüggésére. A Hp-fertőzés, illetve a gyomorhurut és a peptikus fekély közötti ok–okozati kapcsolatot azonban csak 1983-ban bizonyította Marshall és Warren.

A Hp microaerophil, spórákat nem képező, Gram-negatív, friss tenyészetben spirochaeta alakú, 0,633,5 mikron nagyságú baktérium. Egyik pólusán 1–7 flagellum helyezkedik el, melyek segítségével gyors, dugóhúzószerű mozgásra képes. A baktérium 37 şC-on, csökkent O2-közegben (Ş10% CO2) tenyészthető, jellemző rá az ureáz enzimtermelés, amelynek kimutatása segítséget jelent a diagnosztikában. Korábbi elnevezése Campylobacter pyloridis volt (a Campylobacter-félékhez való hasonlósága miatt), majd 1978-ban Campylobacter pylorira módosították az elnevezést. Miután 1989-ben bebizonyították, hogy a Hp nem a Campylobacter-genus tagja, hanem egy különálló baktériumcsalád önálló faja, a kórokozó új neve Helicobacter pylori lett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Bodánszky Hedvig
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.