hirdetés

A kasztrációrezisztens prosztatarák kemoterápia-alapú kezelése

A metasztatikus prosztatarák az esetek többségében reagál a különböző típusú androgénablációs kezelésre, ám kasztrációrezisztens betegségbe megy át. A TAX 327 és a Southwest Oncology Group (SWOG ) 99-16 klinikai vizsgálat a docetaxel-alapú kemoterápiát javasolta a tünetekkel kísért áttétes kasztrációrezisztens prosztatarák (mCRPC, metastatic castration-resistant prostate cancer) kezelésére. Azonban csak a betegek felénél jelentkezik kedvező hatás, és a kezdetben reagáló esetek progrediálnak, és a beteg végül mCRPC miatt vagy annak fennállása mellett hal meg. Celluláris mechanizmusok és a tumor mikrokörnyezete egyaránt részt vesz a docetaxellal szembeni rezisztencia kialakulásában. Jelenleg is új szerek állnak tesztelés alatt az mCRPC kezelésében, akár első vonalbeli terápiaként docetaxellal kombinálva, akár olyan betegek számára, akiknél a docetaxel-kezelés alatt vagy után progresszió jelentkezik. A III. fázisú vizsgálatokban a docetaxellal kombinációban eddig tesztelt szerek nem javították a kimenetelt; eddig a GVAX vakcinával, a nagy dózisú D-vitaminnal (DN-101) és az antiangiogén hatású bevacizumabbal történtek ilyen próbálkozások. Ezzel szemben a taxánok közé tartozó cabazitaxel – melynek alkalmazásakor nem alakul ki keresztrezisztencia a docetaxellal – lényegesen javította a docetaxel-alapú kemoterápia alatt vagy után progrediáló betegség kimenetelét, szemben a mitoxantronnal és a prednisonnal. A cabazitaxelnak a TROPIC (Treatment of Hormone-Refractory Metastatic Prostate Cancer) vizsgálatban tapasztalt elônyös hatását azonban nem könnyű átültetni az általános onkológiai gyakorlatba, mivel e szer alkalmazását súlyos toxicitás kísérheti. A docetaxel-rezisztens mCRPC kezelésére elfogadott, kevésbé toxikus hormonkészítmények (pl. abirateron-acetát) esetében a klinikusnak módja van arra, hogy az adott beteg esetében megtalálja az egyensúlyt az új szerek előnyei és ártalmai között, és az egyes készítményeket egymást követően alkalmazza.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bostjan Seruga és Ian F. Tannock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.