hirdetés

A magzati retardatio bizonyítékokon alapuló megközelítése – I. rész

A magzati retardatiót kísérő gyakoribb perinatalis halálozás és morbiditás miatt kiemelt fontosságú a valódi intrauterin növekedési zavar korai felismerése. A pontos kórisme ugyanakkor elejét veszi a felesleges aggodalmaknak és beavatkozásoknak is.

Minthogy a növekedésben visszamaradt („small-for-gestational-age”) magzatokat fokozottan veszélyeztetik a perinatalis szövődmények és a halálozás, óriási klinikai jelentősége van a magzati növekedési rendellenességek tanulmányozásának.1 A leggyakoribb definíció szerint akkor beszélünk a magzat növekedésének elmaradásáról (retardatio), ha a magzat becsült súlya vagy a születési súly nem éri el az adott népességen belül tapasztalható érték 10. percentilisét. Cikkünkben e meghatározást fogjuk használni, amely magában foglalja az alkatilag kis termetű, de egészséges csecsemőket is, akik a csoport mintegy 50%-át teszik ki. A valódi intrauterin növekedési zavar pontos kórismézése a felesleges aggodalmak és beavatkozások elkerülése érdekében fontos. A közlemény első részében elsősorban a leggyakoribb kóroki tényezőkkel – azaz az intrinsic magzati, placentaris és anyai okokkal, valamint az exogén toxinokkal és fertőzésekkel –, illetve a magzati retardatio diagnózisával foglalkozunk. A második részben a praenatalis monitorizálást és a kezelési stratégiákat ismertetjük.

Magzati tényezők

A kromoszóma-rendellenességek, a monogénesen öröklődő betegségek és a veleszületett strukturális anomáliák – mint intrinsic magzati tényezők – a növekedés elmaradásához vezethetnek. A magzati retardatióval összefüggő leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek közé tartozik a 18-as triszómia (87%-os gyakorisággal okoz retardatiót), a 13-as triszómia (50%) és a 21-es triszómia (29%).2 A magzat növekedését a kromoszóma-rendellenességgel nem járó genetikai szindrómák némelyike is befolyásolhatja (1. táblázat). A növekedési zavart okozó, monogénesen öröklődő betegségek tünetei általában a születés után jelentkeznek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kafui A. Demasio, MD, MPH és Ray O. Bahado-Singh, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.