hirdetés

A mismatch repair zavarai: a fluorouracil-alapú adjuváns terápia hatástalanságának prediktív markere vastagbélrákban

Célkitűzés
A korábbi beszámolók alapján jobb a túlélés a vastagbélrák azon eseteiben, ahol nagyfokú mikroszatellita-instabilitás (MSI-H, high-level microsatellite instability) vagy elégtelen DNS mismatchrepair (dMMR, defective DNA mismatch repair) működés mutatható ki, ugyanakkor számukra nem jár előnnyel a fluorouracil- (FU) alapú adjuváns terápia alkalmazása – szemben azokkal a betegekkel, akiknek daganatában mikroszatellita-stabilitás vagy effektív mismatchrepair (pMMR , proficient mismatch repair) igazolható. Vizsgálatunkban azt elemeztük, hogy az MMR-státus alkalmas-e olyan markerként, mely II. és III. stádiumú vastagbélrákban előrejelzi az adjuváns terápia előnyeit.

Módszerek
MSI-vizsgálatot vagy az MMR fehérjék immunhisztokémiai kimutatását végeztük 457 olyan betegnél, akiket korábban véletlenszerúen a FU-alapú terápiával (FU + levamisol vagy FU + leucovorin kezelés; n = 229) kezelt csoportba vagy a műtét után kezelésben nem részesülő csoportba (n = 228) soroltak. A kapott adatokat a korábbi elemzésekből származó eredményekkel vetettük össze. A betegségmentes túlélést (DFS, disease-free survival) választottuk elsődleges végpontnak.

Eredmények
A 457 beteg közül összesen 70 esetben (15%) mutattunk ki dMMR-t. Effektív mismatchrepair mellett adjuváns terápia hatására szignifikánsan meghosszabbodott a DFS (kockázati arány [HR, hazard ratio], 0,67; 95% CI, 0,48–0,93; p = 0,02). A dMMR eseteiben a FU-kezelt betegeknél a DFS nem javult (HR, 1,10; 95% CI, 0,42–2,91; p = 0,85) azokhoz képest, akik véletlen besorolás alapján csak műtéten estek át. Az 1027 beteg adatát tartalmazó összesített adatbázis (dMMR n = 165 beteg) feldolgozásakor is ezeket az eredményeket kaptuk; a II.stádiumú betegségben szenvedő, dMMR-tumoros betegek esetében kezelés mellett a teljes túlélés csökkent (HR, 2,95; 95% CI, 1,02–8,54; p = 0,04).

Következtetés
A vastagbélrák adjuváns terápiája során a betegek MMR-státus szerinti besorolása segítheti a személyre szabottabb terápiás megközelítést. A tapasztalatok az MMR-státus vizsgálatát indokolják azoknál a betegeknél, akiknél mérlegelik az önmagában alkalmazott FU-kezelést, illetve azt, hogy figyelembe kell venni az MMR-státust a kezeléssel kapcsolatos döntések meghozatalakor.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Daniel J. Sargent, Silvia Marsoni, Genevieve Monges, Stephen N. Thibodeau, Roberto Labianca, Stanley R. Hamilton, Amy J. French, Brian Kabat, Nathan R. Foster, Valter Torri, Christine Ribic, Axel Grothey, Malcolm Moore, Alberto Zaniboni, Jean-Francois Sei
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.