hirdetés

A nátrium-bevitel korlátozása szívelégtelenségben

Mindenki, de különösen a szívbetegek számára régóta javasolják a sóbevitel korlátozását, annak ellenére, hogy nem teljesen meggyőző, van-e hatása az életkilátásokra.

hirdetés

A szívelégtelenségben (HF-ben) szenvedők öngondoskodásának réges-régi alapkérdése a konyhasó-bevitel korlátozása, mivel HF-ben nyilvánvaló, hogy a táplálékkal bevitt nátrium folyadék túlterheléshez vezethet. A konyhasó-bevitel csökkentésének javaslata az utóbbi évtizedben ismételten megkérdőjeleződött, hiszen nem áll rendelkezésre minőségi bizonyíték, ami támogatná ezt a gyakorlatot.

Kérdés, hogy a só-bevitel korlátozásának van-e hatása a HF hosszú távú kimenetelére? Az alábbiakban átvesszük, hogy mi az, amit már tudunk, és mi az, amit még meg kell ismernünk.

Miért kell korlátozni a nátrium-bevitelt?

A szívelégtelenségre, különösen a csökkent ejekciós frakcióval járó HF-re jellemző, hogy kompenzációs válaszként a kardiális kiáramlás fenntartása érdekében a nátrium és a víz visszatartásával aktiválódik a szimpatikus idegrendszer (SNS) és a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS). Ugyanakkor ez a neurohormonális aktiváció hosszú távon a HF romlásához vezet. Továbbá, HF-ben szintén megváltoznak azok a működések is, melyek normális esetben az SNS és az RAAS aktivizálódása ellen hatnak, így további vazokonstrikció és volumen túlterhelés következik be.

Mit ajánlanak a HF guideline-ok?

Bár a legnagyobb szervezetek (American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Foundation (ACCF/AHA), Canadian Cardiovascular Society (CCS) és a(z) European Society of Cardiology (ESC)) egyaránt helyesli a nátrium-bevitel korlátozását, viszont a komoly bizonyítékok korlátozott száma miatt nincs teljes egyetértés az egyes szervezetek között. Az ACCF/AHA tünetekkel rendelkező HF-ben (IIa osztály, C-szint) a nátrium-bevitel mérsékelt korlátozását ajánlja. A 2012-es AHA javaslatnak megfelelően az ACCF/AHA guideline <1500 mg alatti mértékben javasolja a napi Na-bevitelt az általános népességben, és ezt a mennyiséget megfelelőnek tartja A- és B-stádiumú HF-ben is. Az ACCF/AHA nem határoz meg precíz mennyiségeket, de C- és D-stádiumú HF-ben a javulás érdekében 3000 mg alatt javasolja tartani a napi Na-bevitelt.

Az ACCF/AHA javasoltakkal ellentétben az ESC guideline-ok nem határozzák meg konkrétan a szívbetegek napi nátrium-bevitelének felső határát, de a túlzott mennyiséget (>6000 mg konyhasó/nap, azaz 2400 mg nátrium/nap) nem javasolják. A CCS 2017-es guideline-ja a táplálékkal bevitt nátrium mennyiségét napi 2000 és 3000 mg közé ajánlja korlátozni (gyenge ajánlás, gyenge minőségű bizonyíték).

Ellentmondó bizonyítékok

A nátrium-bevitel korlátozásának hosszú távú eredményei HF-ben szenvedőkön vegyesek. Egy 3 éves megfigyeléses vizsgálatban felvetették, hogy a napi 2800 mg fölötti nátrium-bevitel esetén ambuláns HF-es betegeken emelkedik az akut HF-események kockázata (HR: 2,55, 95%CI 1,61-4,04, P= 0,001) az ennél kevesebbet fogyasztókhoz (<2800 mg/nap) képest. Ez a különbség megmarad az életkorhoz, nemhez, kalória-bevitelhez, bal kamrai ejekciós frakcióhoz, BMI-hez, béta-blokkoló használathoz, furosemid használathoz való igazítás után is. Egy megfigyeléses vizsgálatban 302 ambuláns HF-betegen mérték a 24 órás nátrium-ürítést, egy másik prospektív vizsgálatban 244 HF-ben szenvedő betegen mérték a táplálkozást, és úgy látták, hogy enyhe HF-ben (NYHA I/II osztály) napi <2000 mg nátrium-bevitel mellett rövidebb volt az eseménymentes túlélés, mérsékelt, vagy súlyos HF-ben (NYHA III/IV osztály) a 3000 mg/nap fölötti nátriumbevitel viszont potenciális veszélyekkel járt. A legújabb longitudinális vizsgálat (Heart Failure Adherence and Retention Trial) szerint NYHA II/III osztályú HF-ben a napi <2500 mg nátrium-bevitel esetén nőtt a HF miatti kardiális halálozás plusz hospitalizáció kombinált szükségessége (igazított HR: 1,72,95%CI 1,12-2,65, P=0,014), illetve a HF miatti hospitalizáció szükségessége (igazított HR: 1,68, 95%CI 1,02-2,75, P=0,04).

Számos randomizált, ellenőrzött vizsgálat is vegyes eredményeket mutatott. Például 203 mexikói szívbetegen kevesebb volt az ismételt kórházi felvétel (11,1% vs 15,7%, P=0,3) és több volt a 12 hónapos túlélés (93,7% vs 88,1%, P=0,2) a „szokványos” diétás nátrium-fogyasztókhoz képest azoknál a betegeknél, akik napi 2400 mg-nál kevesebb nátriumot fogyasztottak. Továbbá a szerzők egy 38 HF-ben szenvedő beteget vizsgálva úgy találták, hogy a 6 hónapon keresztül napi 1500 mg nátrium bevitel alatt javult a Kansas City Cardiomyopathy Questionnaire alapján megállapított életminőség, és javultak a B-típusú natriuretikus peptid szintek is. Ezekkel ellentétben Parrinello és munkatársai, valamint Paterna és mtsai két másik vizsgálatban azt állapították meg, hogy a klinikai történésekre a mérsékelt nátrium-bevitelhez (2800 mg/nap) képest az alacsony nátrium-bevitel (1800 mg/nap) káros volt, ha a betegek nagydózisú diuretikumokat kaptak és szigorúan korlátozták a folyadékbevitelt. (A randomizált vizsgálatok ellentmondásai rendszerint a vizsgálatok rossz felépítéséből származnak). Egy új, kilenc vizsgálat 479 betegét tartalmazó beszámolóban csak korlátozott mértékű előnyöket láttak a csökkent nátrium-bevitel mellett, nem volt elégséges adat a kardiovaszkuláris, vagy egyéb mortalitás becslésére, stb. (Mahtani). A PROHIBIT görög pilot vizsgálatban 27 HF-ben szenvedő beteg szerepelt, akik napi 1500 mg, vagy napi 3000 mg nátriumot tartalmazó étrenden voltak (Kalogeropoulos). 12 hét után az 1500 mg-os csoport életminősége javult, a 3000 mg-os csoporté változatlan maradt. Az N-terminális pro-B-típusú natriuretikus peptid szintek nem változtak egyik csoportban sem.

Mit kell megtanulnunk?

Egyértelműen további kutatások szükségesek a következő kérdések megválaszolásához:

  • A nátrium-bevitel megszorításának következményei különböznek-e a krónikus, illetve az akut HF-ben?
  • Valójában mi befolyásolja a HF kimenetelét – az elfogyasztott nátrium, a folyadékbevitel, vagy a táplálék összetétele?
  • Amennyiben valóban a nátrium-bevitel megszorítása csökkenti a HF-ben szenvedő betegek kedvezőtlen következményeit, ez minden HF-re, vagy csak bizonyos HF fenotípusokra vonatkozik?

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok, a folyadék-egyensúly fontosságának ismerete és a táplálékkal bevitt nátrium lehetséges részvétele alapján megfontolandó, hogy a HF-ben (különösen a tünetekkel járó HF-ben) szenvedő betegeknél mérsékelten korlátozni kell a napi nátrium-bevitelt, mégpedig napi 2000 és 3000 mg közé. A jelenleg is folyamatban lévő SODIUM-HF vizsgálatban az alacsony (<1500 mg/nap) nátrium bevitel és a „szokásos” ellátás klinikai következményeinek összehasonlítása folyik HF-ben szenvedőkön. A vizsgálat eredményei további információkkal fognak szolgálni a nátrium-megszorítás kérdésében, és segíteni fogják a jövőbeli javaslatok kialakítását.   

Források:

Colin-Ramirez E, Ezekowitz J. Sodium restriction in heart failure: what we do and don’t know. Perspective > American College of Cardiology > Medscape. August 06, 2020.

Parrinello G, Di Pasquale P, Licata G, et al. Long-term effects of dietary sodium intake on cytokines and neurohormonal activation in patients with recently compensated congestive heart failure. J Car Fail 2009;15(10):864-73.

Mahtani KR, Heneghan C, Onakpoya I, et al. Reduced salt intake for heart failure: a systematic review. JAMA Intern Med 2018;178(12):1693-1700.

Kalogeropoulos A, Papadimitriou L, Geogiopoulou V, et al. Low - versus moderate – sodium diet in patients with recent hospitalization for heart failure: the PROHIBIT (Prevent Adverse Outcomes in Heart Failure by Limiting Sodium) pilot study. Circ Heart Fail 2020;13(1):e006389.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.