hirdetés

A norovírus terjedése kontrollálható

A gasztroenteritisz leggyakoribb kórokozója, a norovírus terjedése megelőzhető lehet igen egyszerű módszerrel: egy anyatejből vagy algából kivonható molekulával.

hirdetés

Évi sokszázezer haláleset megelőzéséhez vezethet el az a biológiai kémiai alapkutatási eredmény, miszerint a gasztroenteritisz leggyakoribb kórokozója, a norovírus terjedése megelőzhető lehet igen egyszerű módszerrel: egy anyatejből vagy algából kivonható molekulával.

A norovírus a gasztroenteritisz leggyakoribb oka világszerte; az évente több százezernyi halálesetet okozó vírus különösen a 3 év alatti kisgyermekekre veszélyes. A kórházi környezetben összeszedett, nozokomiális norovírus-fertőzés esetén különösen fontos olyan módszert találni, amivel megelőzhető a fertőzés továbbadása, írja az Amerikai Biokémiai és Molekulárbiológiai Társaság szaklapjának, a Journal of Biological Chemistry-nek a közleménye.

Négy német egyetem biokémikusai és infektológusai működtek közre a lehetséges módszert felvázoló tanulmány elkészítésében (Avidity of α-fucose on human milk oligosaccharides and blood group–unrelated oligo/polyfucoses is essential for potent norovírus-binding targets), és mint a kutatók írják, a megoldás jóval egyszerűbb lehet, mint eddig gondoltuk. A német kutatók ugyanis találtak egy egyszerű anyagot, ami a táplálékba téve megelőzheti a gyermekkórházakban a norovírus terjedését.

A norovírus azáltal okoz megbetegedést, hogy hozzákötődik egy, a bélsejtek felszínén lévő, a humán ABO vércsoport meghatározásában szerepet játszó cukormolekulához, a fukózhoz (6-dezoxi-l-galaktóz), majd a kötődést felhasználva belép a bélsejtekbe. A fukóz megtalálható az anyatejben és más élelmiszerekben is, és mint a kutatók kimutatták, a norovírus nem tud különbséget tenni a szervezetben a sejtfelszíni molekulák (mucin-typeO-glikánok) részeként megtalálható fukózmolekulák és a bélrendszeren táplálék részeként áthaladó fukózmolekulák között, így egy fukóz alapú étrendkiegészítővel meg lehet kötni a norovírusokat a bélben, így pedig megakadályozható, hogy a vírusok megfertőzzék a bélsejteket.

A stratégia kidolgozásához a kutatóknak először meg kellett érteniük, hogy a fukózmolekula és a vírus milyen sajátosságai járulnak hozzá a cukormolekula és a kórokozó összekapcsolódásához. A sejtekben és az élelmiszerekben a fukózmolekula általában glükoproteinek részeként van jelen; a Kölni Egyetem biokémikusa, Franz-Georg Hanisch által vezetett vizsgálatban először az anyatej fukóztartalmú oligoszacharidjainak (human milk oligosaccharide/HMO) norovírus-kötő képességét kezdték tanulmányozni. Mint kiderült, a norovírus és a HMO-k közötti kötés erőssége független a HMO struktúrájától, ahogy attól is, hogy a HMO milyen fukóz-típust tartalmaz, egyedül az számít, hogy a HMO molekula hány darab fukózmolekulát köt meg: a nagyobb fukózdenzitás erősebb kötődést eredményez.

Hanisch és csapata ezután megkereste, hogy az iparban hogyan lehet a leggyorsabban sok fukózhoz jutni; kiderült: az Atlanti-óceán északi, sekélyebb vizeiben élő barnamoszatok olyan polifukózt állítanak elő (fucoidan), ami könnyen, nagy mennyiségben és nagy tisztaságban kivonható belőlük (a fukoidánt egyébként más biokémiai okból vizsgálták már a HIV, a Cytomegalo és a Herpes simplex vírusfertőzések kezelésében is). Bár a fukoidánban a fukóz más struktúrájú komplex alkotórésze, mint az emberi szervezet fukóztartalmú glikoproteinjeiben található fukóz, a kísérletek szerint a fukoidán erősen köti a norovírusokat, azaz a kutatók szerint a fukoidán biztonságos és olcsó táplálékkiegészítőként megakadályozhatja a bélsejtek megfertőződését, sőt kiindulópont lehet egy még jobb víruskötő képességű makromolekula tervezéséhez. 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.