hirdetés

A paradicsom véd a bőrrák ellen

Nagy mennyiségű szárított paradicsom fogyasztása hím egerekben 50 százalékkal csökkentette a bőrrákok előfordulását. 

hirdetés

A dr. Tatiana Oberyszyn patológus ((Ohio State University) vezette vizsgálat eredményeit a Scientific Reports című lapban hozták nyilvánosságra.

A bőrrákok kialakulásában főként a napfényexpozíció játszik szerepet. A leggyakoribb típus a keratinocytás carcinoma (KC), melyet 2012-ben 4,4 millió betegnél diagnosztizáltak az Egyesült Államokban. A KC eseteinek körülbelül 80 százalékát a basaliomák teszik ki, míg a fennmaradó 20 százalék laphámrák. Bár a KC halálozási aránya viszonylag alacsony, a kezeléséhez szükséges egészségügyi anyagi kiadások tetemesek: az USA-ban 8,1 milliárd dollár között van, és ez az összeg folyamatosan emelkedik. Az esetszám és a kiadások csökkentésére az Egyesült Államok szakminisztériuma akciótervet dolgozott ki, mellyel az alapellátásban dolgozókat célozzák meg. A program részét képezi alternatív prevenciós módszerek kidolgozása is, melyek közül potenciális jelölt lehet az étrend megfelelő összeállítása.

Korábbi kutatási eredmények arra utalnak, hogy paradicsompasztával enyhíthetők a napégés tünetei, illetve az élelmiszerekben lévő karotenoidok – melyek a paradicsom piros színét adják – paradicsompüré elfogyasztása után a bőrben maradnak, és akár védőhatást is kifejthetnek a napfény ultraibolya (UV) sugarainak hatásaival szemben. Jelen tanulmány szerzői kiemelik, hogy a paradicsomban megtalálható primer karotenoid, a likopén bizonyult a leghatásosabb antioxidánsnak e pigmentek közül. Más vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a paradicsom elfogyasztásával a szervezetbe teljes étrendi formájában bekerülő likopén hatásosabb, mint az étrendkiegészítőkhöz adott szintetikus forma. Ez felveti, hogy a teljes hatáshoz a paradicsom más komponensei is hozzájárulhatnak.

A most közzétett vizsgálat célja annak tisztázása volt, hogy paradicsom nagy mennyiségű fogyasztásával észrevehetően csökkenthető-e a bőrrák kockázata krónikus napfényexpozíciónak kitett hím és nőstény kísérleti egereknél.

A vizsgálat érdekes megállapítása volt, hogy míg nőstény egerek esetében nem észleltek különbségeket az egyes kísérleti csoportok között, addig a 10 százaléknyi paradicsomport tartalmazó étrenden tartott, 35 héten át UV-fénynek kitett hím egerek esetében 50 százalékkal kevesebb bőrrák fordult elő, mint a paradicsomot nem fogyasztó kontrollcsoport állatainál.

A hím és nőstény egerek között tapasztalt különbségekre korábbi vizsgálatok adhatnak magyarázatot, melyek szerint a UV-expozíció hatására hím állatoknál rövidebb idő telik el a bőrrák jelentkezéséig, mint a nőstényeknél, és a kialakult tumorok nagyobbak, agresszívabbak és nagyobb számúak voltak.

„Vizsgálatunk azt jelzi, hogy a különböző prevenciós stratégiák kidolgozásánál nem hagyhatjuk figyelmen kívül a nemi különbségeket sem. Ami férfiak esetében működik, az nem feltétlenül megfelelő a nők számára is, és ez fordítva is igaz” – hangsúlyozza a vizsgálat vezetője.

A munkacsoport azt is megfigyelte, hogy csak azoknál a hím állatoknál csökkent a bőrrák előfordulása, melyek szárított formában kapták a paradicsomot. Ezen belül is a szárított paradicsom azon formája eredményezte a legnagyobb kockázatcsökkenést, mely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz biológiailag hozzáférhető likopént, bár e tekintetben nem mutatkozott szignifikáns különsbég.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.