hirdetés

A rituximab előnye az SM relapszusok kezelésében

Egy új kutatás azt igazolta, hogy a rituximab következetesen jobb eredményt mutat a sclerosis multiplexben (SM) szenvedő betegek relapszusainak kezelésében, mint a natalizumab.

hirdetés

A sclerosis multiplex új, betegségmódosító terápiáinak (DMT-k) bevezetése az elmúlt években kiszélesítette a kezelési lehetőségek körét - ugyanakkor megnehezítette a terápiás döntéshozatalt is. A különböző DMT-k hatékonyságát összehasonlító adatok segítséget nyújthatnak a megfelelő terápia kiválasztásában.

A JAMA Network Open című online folyóirat november 16-i számában közzétett vizsgálat célja két standard hatékonyságú DMT (dimetilfumarát és fingolimod) és két magas hatékonyságú DMT (rituximab és natalizumab) összehasonlítása volt. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a relatív kockázat 0,903 volt a natalizumabbal kezelt betegek 2 éves relapszusmentességére vonatkozóan, szemben a rituximabbal kezelt betegekkel, ami azt jelenti, hogy a natalizumab-kezelés során nagyobb valószínűséggel fordul elő relapszus 2 éven belül. Továbbá, a relapszusok előfordulási gyakorisága hasonló volt a dimetilfumaráttal és a fingolimoddel végzett összehasonlítás során.

Az elemzésbe olyan, legalább 18. életévüket betöltött SM betegeket vontak be, akiknél 2006. január 1. és 2016. december 31. között kezdték meg a DMT-kezelést. A DMT-kezelés megkezdése előtt kemoterápiában részesült betegeket kizárták a vizsgálatból. A standard hatású DMT-k összehasonlításából kizárták azokat a betegeket is, akik korábban magas hatékonyságú DMT‑kezelésben részesültek.

Elemezték a relapszusok időpontját és típusát (klinikai vagy radiológiai), a relapszusok arányát a DMT megkezdése után 1 és 2 évvel, valamint a DMT-kezelés kezdetétől a relapszusig eltelt időt. Az esetleges zavaró tényezők kiküszöbölésére figyelembe vették a demográfiai - (életkor, nem és etnikai hovatartozás) és a klinikai jellemzőket (nyomonkövetés, a korábbi DMT-kezelés időtartama és a korábbi relapszusok száma) és a szakértők által meghatározott elektronikus egészségügyi nyilvántartási adatokat (diagnosztikai kódok és az egészségügyi ellátás igénybevétele).

Összesen 204 résztvevő kapott natalizumabot, 115 rituximabot, 260 dimetilfumarátot és 267 fingolimodot. A két gyógyszerpárt tekintve a betegek nem vagy etnikai hovatartozás szerint nem különböztek jelentősen, de életkor szerint igen. Az átlagéletkor a diagnózis felállításakor 37,2 év volt a natalizumabot kapó csoportban, míg a rituximabot kapó csoportban 44,1 év (P<0,001). Hasonlóképpen, az átlagéletkor 41,7 év volt a dimetilfumarátot kapó csoportban, szemben a fingolimodot kapó csoport 37,9 évével (P<0,001).  A kovariánsok igazítása után a natalizumab csoportban magasabb volt az 1 éven belül bekövetkező relapszusok aránya (dupla robusztus [DR] becslés, 0,080) és a 2 éven belül bekövetkezőké is (DR becslés, 0,132) és rövidebb a relapszusig eltelt idő (DR becslés, 0,903), szemben a rituximab csoporttal. Az egybehangzó eredmények alátámasztják, hogy a rituximab kezelés mellett alacsonyabb a relapszusok aránya a natalizumabbal történő kezeléshez képest. A dimetilfumarát és a fingolimod kezelés között a kutatók nem találtak szignifikáns különbséget az 1 éven belül előforduló relapszusok arányában (0,028) vagy a relapszusig eltelt időben (0,957). Bár a fingolimodot kapó betegeknél magasabb volt a 2 éven belüli relapszusok aránya, mint a dimetilfumarátot kapóknál (DR becslés, 0,071), a 0,08-as korrigált P-érték nem érte el a többszörös tesztelés küszöbértékét.

A tanulmány korlátai közé tartozik azonban a rokkantságra, a DMT-kezelés abbahagyására és a biztonságosságra vonatkozó adatok hiánya, és a betegpopulációk is viszonylag kicsik voltak.

Ezen kívül, fontos lenne összehasonlítani a szájon át szedhető gyógyszereket az intravénás készítményekkel. Lényegében nincsenek adatok a 3. fázisú, kontrollált klinikai vizsgálatokból ezen a területen, és korlátozottak a valós vizsgálatokból származó adatok is.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/964103?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.