hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Lapunk ez évi utolsó számában Halász Péter professzor úr tájékoztatja Olvasóinkat a Szerkesztőbizottság által kért tanulmányban az epilepsziás betegek kezelésének újabb lehetőségeiről, hangsúlyozva a megfelelő szakemberrel történő – gyakran ismételt – konzultáció fontosságát. Ezt a lehetőséget más szakmák képviselőinek is érdemes mindig szem előtt tartaniuk.

Szokásos szimpóziumunk témája ezúttal a tüdőrák. A bevezetőben Strausz János professzor úr tájékoztat a meglehetősen súlyos hazai helyzetről. Csatlakozó cikkeink részben a diagnózis lehetőségeit – azon belül a CT-vizsgálat és az újabban terjedő köpetvizsgálat fontosságát – tárgyalják, részletes és kitűnő hazai kommentárokkal kiegészítve, részben pedig ismertetik a dohányzásról mint a legfontosabb kockázati tényezőről való leszoktatás módszereit; ez utóbbi cikket Fenyvesi Tamás professzor úr kommentálta a tőle megszokott tárgyszerűséggel és empátiával.

Fontos összefoglaló közleményt olvashatnak a nők coronaria-betegségéről. Eddig is ismeretes volt, hogy a nők ritkábban betegszenek meg ischaemiás szívbetegségben, de betegségük gyakrabban marad feltáratlan a diagnózis bizonytalanságai miatt, kezelésük eredményei pedig elmaradnak a férfiak terápiájában elért látványos sikerektől. Ennek magyarázata még nem tisztázódott, és azt sem tudjuk pontosan, miért nagyobb a nők már bekövetkezett infarctusának halálozási aránya. Bőhm Ádám professzor úr tömör kommentárja egészíti ki ezt a kitűnő tanulmányt.

Magyarországon is több tízezer beteg szed ma már szelektív szerotoninfelvételt gátló (SSRI) gyógyszert. Cikkünk e kezelés hirtelen megszakításának problémáit taglalja, hangsúlyozva a megvonási tünetek veszélytelenségét és gyors lecsengését. Az autoimmun hepatitisről szól következő cikkünk, melyet a kérdés kiváló hazai szakértője, Pár Alajos professzor kommentált; a kitűnő cikk és a kommentár elsősorban a sokkal gyakoribb alkoholos és a sajnos egyre több beteget érintő vírusos hepatitisektől történő elkülönítésben segít. A mellékvesekéreg-elégtelenség diagnózisát és kezelését két kitűnő, áttekinthető algoritmusokkal kiegészített cikk foglalja össze, melyekhez Fűtő László főorvos úr írt szakszerű kommentárt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.