hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Novemberi számunk bevezető közleményének megírását magamra vállaltam, mert a közelmúltban hat kollégámmal együtt felkérést kaptunk a Magyar Orvosi Kamarától, hogy vállaljuk el egy olyan gyógyszerterápiás bizottság működtetését, amely az Országos Egészségpénztár képviselőivel rendszeresen megtárgyalja a gyógyszerek ártámogatásának kialakítása során felmerülő szakmai kérdéseket. Bizottságunk széles körben fog támaszkodni az egyes részszakmák képviselőinek véleményére, és legfontosabb feladatának tekinti, hogy a mostani súlyos anyagi megszorítások időszakában megpróbálja a szakma és a betegek érdekeit a lehető legjobban megvédeni.

Szimpóziumunk témája az osteoporosis, melyet méltán tartanak a szakemberek népbetegségnek. Balogh Ádám docens úr, a hazai osteoporosis-kutatás és -szakellátás kiemelkedő egyénisége írt a szimpóziumhoz részletes bevezetést, majd négy cikkben és kommentárban fejtik ki a szakemberek a téma érdekes részleteit. Nem köztudott például, hogy a coeliakia, továbbá a diabetes mellitus elősegíti az osteoporosis kialakulását; az utóbbi betegség tekintetében egyelőre az 1-es típusú cukorbetegség szerepére vannak bizonyítékok, de érdekes, hogy 2-es típusú diabetesben a megnövekedett csonttömeg ellenére nagyobb a törési kockázat, mint az átlagnépességben. A csontritkulásos betegek korszerű kezelését és rehabilitációját két kitűnő tanulmány és részletes kommentár ismerteti.

A hepatitis C vírusfertőzés súlyos következményeit alig néhány évtizede ismerjük, és szerencsére ma már lehetőség van kezelésre is. A kérdéssel foglalkozó cikkünkben olvashatnak ennek részleteiről, Abonyi Margit docens asszony értő kommentárja pedig a magyarországi lehetőségekről ad eligazítást. Kevéssé ismert, hogy a dementiák okai között – az első helyen szereplő Alzheimer-betegség után – a Lewy-testek megjelenésével járó betegség is kiemelkedő szereppel bír, megelőzve a vaszkuláris dementiát. Húsz éve sincs, hogy felismerték ennek az agykérgi szöveti eltérésnek a klinikai jelentőségét, s mint cikkünk és Szirmai Imre professzor úr értő kommentárja rávilágít, a klinikai kép jól megfogalmazhatóan különbözik az egyéb dementiákétól.

Kitűnő cikk foglalkozik a diasztolés szívelégtelenséggel. Talán sok kolléga előtt ismeretlen az az adat, hogy a szívelégtelenség prognózisa ma már semmivel sem jobb, mint a colon carcinomáé vagy az emlőráké, annak ellenére, hogy az elmúlt egy-két évtizedben – különösen az angiotenzin-konvertáz enzimet bénító szerek megjelenésével, majd a béta-blokkoló-terápia indikációinak kiterjesztésével – lényegesen javultak a betegek életkilátásai. A cikk a szívelégtelenség patogenezisét, korszerű diagnosztikáját és terápiáját ismerteti, Dékány Miklós tanár úr részletes kommentárja pedig azokról a most folyó nemzetközi vizsgálatokról tájékoztatja az olvasót, amelyektől további fejlődést várhatunk e súlyos betegség kezelésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.