hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Hazánkban a rákbetegség előfordulása és mortalitása különösen súlyos gondot jelent, s a szájüregi és garatdaganatok gyakorisága terén világelsők vagyunk. Ezért is kértük fel Élő János professzor urat és Gyenes Mónika doktornőt, hogy szokásos szerkesztőségi tanulmányunkban ismertesse ennek a kérdésnek néhány aspektusát. Úgy gondolom, nekünk, orvosoknak kötelességünk e betegség (és sok más betegség) prevenciójához legalább annyival hozzájárulni, hogy betegeinket megpróbáljuk leszoktatni a dohányzásról és a tömény alkohol fogyasztásáról. Tudom, hogy ez sokszor nehezebb, mint recepteket felírni, de mindannyiunk közös felelőssége, hogy hazánk lakosságának idő előtti elhalálozását csökkentsük.

Szimpóziumunkhoz, melynek témája a mélyvénás thrombosis, Entz László tanár úr írt részletes, értő bevezetőt. Az itt szereplő cikkek egy konkrét eset leírásából kiindulva, részletesen ismertetik a diagnosztika és a terápia modern eszköztárát, végül a teendőket Riba Mária főorvos aszszony foglalja össze kommentárjában.

Kitűnő, részletes közleményt olvashatnak az atherosclerosisról, különösen annak szövődményeiről, és azokról a közelmúltban lezárult prospektív, randomizált vizsgálatokról, amelyek az elsődleges és másodlagos megelőzés lehetőségeire világítottak rá. A téma kiváló hazai ismerője, Karádi István professzor úr részletes kommentárjában még a cikkben említett korszerű kezeléseknél is újabb lehetőségre – a koleszterin felszívódásának gátlására – hívja fel a figyelmet.

Következő cikkünk a hosszú repülőúton – pitvari septum defektus esetén – szerzett emboliás stroke lehetőségére világít rá; ezt a ritka, de súlyos kórképet Horváth Sándor főorvos úr kommentárja szerint is meg lehet előzni, ha gondolunk rá.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.