hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Remélem, hogy hasznosan, aktív pihenéssel töltötték el a nyarat. Hazai orvosaink fizikai állapotát ismerve talán nem sértő hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgást népszerűsíteni kollégáink körében. Bizonyára ezt a célt is szolgálja őszi első számunk bevezető tanulmánya, melynek témája ugyan inkább az élsport területét öleli fel, de kimerítő munkájában Pucsok József professzor úr a sporttal kapcsolatos legmodernebb ismeretekre is kitér: feltétlenül javaslom, hogy olvassák el.

Szimpóziumunk olyan témát érint, amellyel az eddigiek folyamán még nem foglalkoztunk, pedig a vizelettartási zavarok mindennapi problémát jelentenek a háziorvosi és a kórházi gyakorlatban egyaránt. Bevezetőjében Simon Zsolt tanár úr joggal emeli ki, hogy a lakosság elöregedésével ez a probléma egyre inkább előtérbe kerül, ugyanakkor számos organikus és pszichés zavar forrása lehet ez a sokszor egyszerű módszerekkel is rendezhető működészavar. Csatlakozó cikkeinket – egy esetelemzést, valamint egy-egy hosszabb diagnosztikai és terápiás eszmefuttatást – a kérdéskör elismert hazai szakértője, Matányi Sándor tanár úr kommentálja.

A továbbiakban kitűnő közleményeket olvashatnak az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének modern szemléletéről, beleértve az életmód, az inzulinkezelés és a szénhidrátháztartást befolyásoló modern orális terápia különböző lehetőségeit. A napi gyakorlatból veszi témáját a nyomási fekélyek („felfekvések”) megelőzéséről és kezeléséről szóló cikkünk, melyet a rehabilitáció kiváló ismerője, Halmos Béla főorvos úr kommentált. Ugyancsak gyakori problémát tárgyal a béta-blokkolók szívelégtelenségben történő alkalmazásáról szóló cikk. Nem is olyan régen még műhibának számított ilyen gyógyszerek alkalmazása kardiális dekompenzáció esetén, ma már azonban egyértelmű, hogy megfelelő adagolással nagyon sokat javíthatunk e súlyos betegség tünetein, és a statisztikai adatok szerint a betegek életét is meghosszabbíthatjuk vele.

Érdekes vitát olvashatnak a továbbiakban arról, hogy helyes-e a koszorúér-meszesség megítélésére komputertomográfiás vizsgálatot végezni. A két német kolléga argumentumai nem döntik el egyértelműen a kérdést – nyilván egyedileg kell meghatározni, hogy mennyire indokolt ez a drága vizsgálat koszorúér-betegség gyanúja esetén. Esetelemzést is közlünk mostani számunkban: számomra is meglepő volt, hogy fiatal emberek syncopéja mögött milyen gyakran húzódik meg fejlődési rendellenesség következtében kialakuló koszorúér-fistula.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.