hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Folyóiratunk mostani számához magam írtam szerkesztőségi közleményt a belgyógyászat és általában az orvosképzés és -utánpótlás problémáiról. Nyílt titok, hogy szakmánk presztízsének folyamatos romlása, az egészségügyben dolgozókra háruló már-már elviselhetetlen terhek, az orvosok szellemi és erkölcsi tartalékainak kiszipolyozása miatt a vidéki kórházak többsége, de még számos budapesti vezető kórház is súlyos emberhiánnyal küszködik. Ennek okairól, a jövő lehetőségeiről és feladatairól próbáltam véleményemet tapasztalataim alapján összefoglalni, tudva azt, hogy sok kollégámnak nem fog tetszeni, amit leírtam, és esetleg személyes támadásnak veszik javaslataimat. Akár ennek a lapnak a hasábjain, akár más fórumokon szívesen vitáznék bárkivel, mert csakis konfliktusokon keresztül, azok megoldásával egyengethetjük a magyar egészségügy jövőjét.

Mostani szimpóziumunk – amelyet Gömör Béla professzor úr széles körű tapasztalatokon nyugvó összefoglalása vezet be – aránylag ritkább reumatológiai megbetegedésekre hívja fel a figyelmet. Az endokrin betegségekhez és daganatokhoz társuló, gyakran ezek által okozott mozgásszervi fájdalom jelentőségét két kitűnő cikk, valamint Varga László professzor úr és Tamási László főorvos úr részletes kommentárja tesz érdekessé. Az időskori gyulladásos mozgásszervi betegségek közül különösen a polymyalgia rheumatica fontosságára utal harmadik cikkünk és az ahhoz fűzött, Schmidt Zsuzsa főorvos asszony által írt kitűnő kommentár.

Az akut epiglottitist a gyerekkor betegségének tartják, de az itt közölt tanulmány és Horváth Miklós tanársegéd úr véleménye szerint gyakran fordul elő felnőttkorban is. Mivel az akut epiglottitis életveszélyes állapot, mindenképpen hasznos, ha minden gyakorló orvosnak kellően aktualizált ismeretei vannak ennek a betegségnek az előfordulásáról, felismeréséről és kezeléséről. Érdekes cikket olvashatnak Galuska László tanár úr – saját tapasztalatait is összefoglaló – értékes kommentárjával a nukleáris medicina korszerű módszereinek diagnosztikus alkalmazásáról.

A mindennapi gyakorlat szempontjából fontos cikkre hívnám fel figyelmüket: a fejfájások között messze leggyakrabban a tenziós fejfájással találkozunk, ezért szívesen ajánlom erről szóló közleményünket, melyet Bozsik György klinikai adjunktus úr egészített ki részletes véleményével. Legalább ilyen gyakran találkozunk a reproduktív korban levő nők depressziójával: erről szóló cikkünket a kérdés kiváló ismerője, Arató Mihály tanár úr kommentálta.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.