hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Folyóiratunk mostani számának „Hazai aktualitás” rovatában Karlócai Kristóf főorvos úr – a kérdés avatott   hazai ismerője – foglalja össze a korszerű noninvazív vizsgálatok jelentőségét a kardiovaszkuláris diagnosztikában. Ezek a módszerek számos esetben lehetővé teszik az invazív eljárások elkerülését, de a tanulmány joggal hangsúlyozza, hogy egyértelmű klinikai tünetek esetén vagy szűrővizsgálatként ezeket a költséges vizsgálatokat nem szabad alkalmazni.

Szimpóziumunk ezúttal a migrénnel foglalkozik. Vécsei László profeszszor úr rövid bevezetőjét három kitűnő cikk követi, melyekből tájékozódhatnak a migrén előfordulásáról, diagnosztikájáról és kezeléséről. Ezt a meglepően gyakori betegséget, mint olvashatjuk, nagyon sokszor nem ismerik fel, különösen gyermek- és serdülőkorban. Ha nem gondolunk rá, tévedhetünk a kezelésben is, mert a szokványos fejfájás-csillapító szerek alkalmazása krónikussá teheti a migrént. A cikkekhez kapcsolódó részletes kommentárok eligazítják olvasóinkat ezekben a kérdésekben.

Figyelmükbe ajánlom az enyhe perzisztáló asthmáról szóló cikkünket, melyet azért tartok fontosnak, mert ez a gyakran félrediagnosztizált állapot néha súlyos, esetleg végzetes kimenetelű exacerbációba torkollhat; ennek megelőzéséről olvashatnak a cikkben és Sztancsik Zsuzsanna főorvos asszony értő kommentárjában. Légúti betegségekről, de ennél többről is szól a passzív dohányzással foglalkozó cikkünk, melyből egyértelműen kiderül, hogy a tüdőrák és a koszorúér- betegség kockázatát 20–25%-kal növeli a passzív dohányzás, elsősorban a tartós expozíció (pl. munkahely, házastárs).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.