hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Mostani számunk Hazai aktualitás című rovatában Császár Albert profeszszor írását adjuk közre, aki az atherosclerosis kutatásában elért legújabb eredményeket foglalja össze. Ismert tény, hogy hazánkban az atherosclerosis és a hozzá kapcsolódó szív- és érrendszeri megbetegedések rendkívül gyakoriak, és a halálozási statisztikákban még középkelet-európai viszonylatban is nagyon rosszul állunk. Császár professzor kitűnő, részletes közleménye kitér azokra a korszerű diagnosztikus eszközökre, biomarkerekre, amelyek a kardiovaszkuláris betegségek prognózisának meghatározásában fontos szerepet fognak játszani, továbbá ismerteti az anyagcsere szabályozásában részt vevő endokannabinoid rendszer jelentőségét és ígéretes alkalmazását az elhízás kezelésében. A dyslipidaemia kezelésének újabb lehetőségeiről, az LDL-koleszterin-szintnek az eddig elfogadott célérték alá történő csökkentéséről is érdekes adatokat olvashatnak ebben a közleményben.

Ehhez a témához kapcsolódik az elhízásról szerkesztett szimpózium, melyben Pados Gyula tanár úr részletes bevezetőjét három kitűnő közlemény követi: az obesitas súlyosságának megállapítása, a várható szövődmények felsorolása, az elhízáshoz vezető tényezők ismertetése olvasható a Pucsok József professzor által kommentált cikkben; a kezelés lehetőségeinek elméleti hátterét ismertető közleményünk és Binnyei Balázs kommentárja után pedig a jelenleg használt gyógyszeres terápiás lehetőségeket foglalja össze a Halmy László professzor kommentárjával kiegészített tanulmány.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.