hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Szokatlan témával foglalkozik mostani számunk bevezető tanulmánya: a kérdés legkiválóbb hazai ismerője, Szabó D. László főorvos úr a mobiltelefonhasználat egészségügyi hatásairól írt kimerítő összefoglalást. A téma laikusok körében is gyakran felvetődik, így a cikk elolvasása után ebben a kérdésben Önök is autentikus tájékoztatást adhatnak családjukban vagy baráti körükben, esetleg más fórumokon. Mint majd olvashatják, nincs még bizonyítva, de nem is lehet kizárni annak lehetőségét, hogy a túlzott mobiltelefonozás esetleg egészségkárosodáshoz vezet.
Szimpóziumunk részben a tüdővérzés, részben a mellkasi folyadékgyülem kérdéséről ad kitűnő, részletes áttekintést, melyet hazai részről az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főorvosai – Csekeő Attila, Juhász Erzsébet és Agócs László – kommentáltak. Megtudhatjuk, hogy a tüdővérzés még a gasztrointesztinális vérzésekkel összehasonlítva is nagyon gyorsan a keringés összeomlásához és halálhoz vezethet. Szerencsére az ilyen szövődmény elég ritka, de azt minden orvosnak tudnia kell, hogy csekély mértékű haemoptoe is lehet súlyos betegség (rendszerint daganat) első manifesztációja. A mellűri folyadék gyakran kíséri a mostani időszakban halmozódó pneumoniákat, így mindenképpen érdemes az erről szóló cikket áttanulmányozni, hiszen gyakran lehet szükség eszközös beavatkozásra, esetleg műtétre, s az antibiotikum-választás is döntően befolyásolhatja a betegség lefolyását.
Következő cikkünk az inzulinrezisztenciával foglalkozik. Közismert, hogy a fejlett országokban rohamosan nő az elhízott emberek száma, és ma már a kamaszkorban jelentkező metabolikus szindróma sem ritkaság. A kardiovaszkuláris megbetegedések hátterében többnyire életmódbeli hibák húzódnak meg, és a mozgásszegény életmód, ha mennyiségileg és minőségileg egészségtelen táplálkozással párosul, legnagyobb valószínűséggel az inzulinrezisztencián keresztül okoz elhízást, anyagcserezavart, majd diabetest. Az inzulinrezisztencia kialakulásának lehetséges mechanizmusairól a kitűnően illusztrált cikk mellett a kérdés elismert szakértője, Korányi László professzor nyújt értékes felvilágosítást részletes kommentárjában. Korányi professzor úr munkacsoportjának nemzetközileg is elismert tevékenysége a kérdés genetikai hátterének feltárásában is jelentős előrelépést jelentett.
Gyakori tünetről, a palpitációról olvashatnak klinikai példákkal is illusztrált részletes cikket, melyet Szauder Ipoly főorvos úr részletes, kitűnően strukturált kommentárja egészít ki. Ezekből megtudhatják, hogy a palpitációnak nagyon gyakran van extrakardiális oka; és az ilyen esetekben az oki terápia eredményesebb lehet, mint a tünet kezelése. Ugyancsak kardiovaszkuláris témával foglalkozik a vazoaktív anyagok hatását elemző cikkünk és a hozzá csatlakozó, Tomcsányi János főorvos úr által jegyzett tömör kommentár. Bár ezek a szerek elsősorban az intenzív terápiás beavatkozások során használatosak, alkalmazásuk lehetőségeiről a gyakorló orvosoknak is tudniuk kell.
A nagyon gyakori krónikus obstruktív tüdőbetegség fellángolásával éppen ezekben a hónapokban számolhatunk: korszerű kezeléséről részletes, nagyon sok irodalmi hivatkozást tartalmazó cikkünkben és Balikó Zoltán tanár úr kitűnő kommentárjában olvashatnak. A sablonos hörgőtágító kezelés helyett ma már – a betegség stádiumától függően – lépcsőzetes kezelést kell alkalmazni, amihez számos, az utóbbi időben kifejlesztett, a korábbinál hatékonyabb és szelektívebb gyógyszer áll rendelkezésre.
Ritka, de súlyos betegségekkel foglalkozik következő két cikkünk. A cluster fejfájásról megtudhatják, hogy a létező legsúlyosabb fájdalmak egyike, mely feltétlenül intenzív és specifikus terápiát igényel. A hátsó üvegtesti leválás korai felismerése és megfelelő szakellátása megmentheti a beteg látását. A környezettől független vizuális érzékletek (pl. villámlátás) szerencsére általában megijesztik a beteget, így orvoshoz fordul, akinek kötelessége minél hamarabb szemészeti ellátást biztosító intézménybe irányítani őt.
A sportolással kapcsolatos közleményünk olyan bőrbetegségekkel foglalkozik, amelyek megnehezíthetik a rendszeres testedzést, de nem sportoló egyéneknek is sok kellemetlenséget okozhatnak. Az ekzema és a psoriasis gyakran fordul elő a mindennapi gyakorlatban, rendszeres testedzés mellett pedig számolni kell a terhelés által kiváltott urticaria és anaphylaxia előfordulásával is. Szépen illusztrált, részletes cikkünk és Wikonkál Róbert egyetemi adjunktus úr kitűnő kommentárja bőséges információt nyújt e kérdések részletesebb megismeréséhez.
A bizonyítékokon alapuló orvoslással foglalkozó rovatunkban ismét Matos Lajos tanár úr foglalt össze egy fontos kardiológiai tanulmányt, a SENIORS vizsgálatot, mely megerősítette, hogy a béta-blokkolók – konkrétan a nebivolol – a szívelégtelenség kezelésének kötelezően használandó szerei közé tartoznak. A tanulmány azt is igazolta, hogy minél súlyosabb a dekompenzáció, annál hatékonyabban lehet nebivolollal csökkenteni a mortalitást. A kardiovaszkuláris betegségekről szól Halmos Tamás professzor úr és Suba Ilona főorvos kitűnő, tömör összefoglalása is, melyben a metabolikus szindróma kezelését tekintik át, hasznosan egészítve ki az inzulinrezisztenciával foglalkozó, már említett cikkünket.
Örömteli hírrel zárom bevezetőmet: az Orvostovábbképző Szemle mostani számába vettünk át először néhány aktuális beszámolót a mindenki által ismert Harrison belgyógyászati tankönyv internetes honlapjáról. E rövid, valóban a legújabb eredményeket ismertető közleményekből most négyet adunk közre, és ezentúl rendszeresen találhatnak majd lapunkban ilyen cikkeket. Örülnék, ha kezdeményezésünk olvasóink megelégedését váltaná ki.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.