hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Több hónapon keresztül egészség- és társadalompolitikai tanulmányok megírására kértünk fel nem orvos – egyébként kiváló – szakembereket, itt volt az ideje tehát, hogy visszakanyarodjunk az orvostudományhoz. Szakmánk kiemelkedő képviselőjét, Falus András professzort kértük meg, hogy foglalja össze az orvosi, és tágabb értelemben a biológiai kutatás robbanásszerű fejlődésével szükségessé vált új szemlélet legfontosabb elemeit. Az elmúlt években az adatok számának olyan mértékű növekedését tapasztalhattuk, hogy az immár nélkülözhetetlenné teszi a tudományos szintű informatika igénybevételét a kutatásban, de még a napi gyakorlatban is. Falus professzornak a biológia rendszerszemléletű megközelítéséről írt cikke pontosan körvonalazza azokat a lehetőségeket, amelyek tovább segítik a medicinának – mint alapvetően empirikus szakmának – az eddiginél biztosabb tudományos alapokra helyezését.
  Mostani szimpóziumunk a gyomorés bélbetegségek közül két, a gyakorlat szempontjából különösen fontos kórképpel: a peptikus fekélybetegséggel és a colitis ulcerosával foglalkozik. A két kitűnő cikk és a hozzájuk csatlakozó kommentárok elé a hazai gasztroenterológia egyik vezető egyénisége, Papp János professzor úr írt kiváló bevezetőt.Markáns, egyéni véleményét is tükröző írása e két fontos betegség kapcsán szerzett sok évtizedes tapasztalatait is összefoglalja. Az amerikai szerzők által írt, a peptikus fekélybetegség diagnosztikáját és kezelését áttekintő cikkben részletes táblázatokat, terápiás algoritmust és nagyszámú citátumot tartalmazó irodalomjegyzéket olvashatnak, a közleményhez Bajor Judit főorvos asszony ugyancsak részletes és a hazai viszonyokat hangsúlyozó kommentárja csatlakozik. A gyulladásos bélbetegségek hazánkban tapasztalható gyakoribb előfordulását a kitűnő kommentár szerzője, Lakatos László főorvos úr részben a megváltozott táplálkozási szokásokkal magyarázza, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ezek a változások nem adnak teljes mértékben kielégítő választ a colitis ulcerosa és a Crohnbetegség eseteinek az utóbbi időben tapasztalt megszaporodására.
  Akár szimpóziumunk része is lehetne a colon carcinoma gyógyszeres kezelésének számos új lehetőségét bemutató összefoglaló. Az ismert német szakemberek által írt cikket, amely egy konkrét eset ismertetése után részletekbe menően ismerteti a rendelkezésre álló hatóanyagokat, a monoterápiás és kombinációs protokollokat, a különféle palliatív, neoadjuváns és adjuváns kezelések javallatait és a célzott szerekkel szerzett eddigi tapasztalatokat, Dank Magdolna docens asszony kitűnő kommentárja egészíti ki. A cikkből és a kommentárból kirajzolódó összkép azt mutatja, hogy a nagy hatású kémiai és biológiai szereknek köszönhetően áttétes colorectalis carcinomában a kezelés stratégiai célja ma már a betegséggel való tartós együttélés lehet.
  Fontos gyakorlati kérdést taglal a terheléses EKG vizsgálat indikációját és értékelését összefoglaló, gazdag irodalomjegyzékkel kiegészített cikkünk. A neves kölni szerző írásának kommentálására Juhász Attila főorvos urat, a kérdés kiváló ismerőjét kértük fel. Önálló közleménynek is beillő munkájában a legmodernebb módszerekről is áttekintést ad.
  Végül a National Diabetes Education Programnak, az USA talán legfontosabb prevenciós programjának munkatársai foglalták össze a fiatalkori diabetes mellitus megelőzésének és kezelésének lehetőségeit. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kevesebb testmozgás, a részben egészségtelen ételekkel történő túltáplálás miatt már hazánkban is nő az elhízott gyerekek aránya, akiknek egy része a serdülőkor végére 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegként kerül majd be az egészségügyi ellátás rendszerébe. Mivel az iskolaorvosi hálózat felszámolása miatt ebben a korosztályban nem annyira jellemzők az időszakos orvosi vizsgálatok, viszont a veszély felismerése fontos lehet, külön figyelmükbe ajánlom a cikknek azokat a részeit, amelyekből megtudhatják, hogy milyen jelek alapján kell fiatalkorban cukorbetegség megjelenésére gondolnunk.
  A bizonyítékokon alapuló orvoslásnak szentelt rovatunkban ugyancsak a diabetes tárgykörében olvashatnak kitűnő elemzést Jermendy György professzor úr tollából. A híres dániai Steno-2 vizsgálat már korábban bizonyította, hogy az intenzív kezelés hatékonyan befolyásolja a szénhidrátés lipidháztartás különböző paramétereit. A betegek további 5 és fél éven át történő követése azt igazolta, hogy a bármely okból bekövetkező halálozás szignifikánsan csökkent abban a betegcsoportban, amelyben a szénhidrátháztartást és a kísérő betegségeket erélyesen kezelték, és mindez annak ellenére kimutatható volt, hogy az intenzív kezelés elhagyásával a két csoport laboratóriumi paramétereiben mért különbségek minimálisra csökkentek. A „kemény” végpontokon alapuló vizsgálat világosan megmutatta, hogy a 2-es típusú diabetesben szenvedő cukorbetegek intenzív – életmód-változtatást is magába foglaló – kezelése hosszú évek elteltével még befolyásolhatja az életkilátásokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.