hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Az Orvostovábbképző Szemle mostani számában Papp János professzor úr foglalta össze a gastrooesophagealis reflux betegség endoszkópos kezelésével kapcsolatos újabb ismereteket. Bőségesen illusztrált, részletes tanulmányában ígéretes módszereket sorol fel, amelyeket minden bizonnyal a közeli jövőben hazánkban is szélesebb körben fognak alkalmazni. Úgy tűnik, a gyomorbetegségek sebészi kezelése a lényegesen kisebb kockázattal járó endoszkópos beavatkozások elterjedésével teljesen háttérbe szorul. Bármilyen atraumatikus technikát használ akár a legjobb sebész is, mégiscsak kockázatosabb egy olyan beavatkozás, amely a peritoneum megnyitásával jár. A cikkből meg fogják érteni, hogy endoszkópos és sebészi beavatkozások között fokozatosan elmosódik a határvonal.

Szimpóziumunkban a sepsisről olvashatnak. Bogár Lajos professzor úr részletes bevezetője áttekintést ad a sepsis fokozatairól és azok kimeneteléről. Egy érdekes eset kapcsán Müller-Werdan doktornő fejti ki a sepsis és a szisztémás gyulladásos reakciók diagnosztikáját és kezelését, végül a három cikket a kérdés kiváló hazai ismerője, Magyar Tamás tanár úr kommentálja. A sepsis megelőzésére a mai antibiotikumok birtokában is mindenképpen törekedni kell. Talán nem elég gyakran gondolunk rá, hogy ártatlannak tűnő fogászati vagy endoszkópos beavatkozás, egy tartós vénás kanül vagy hólyagkatéter felhelyezése is vezethet sepsishez, s még ha nem is alakul ki a súlyos szisztémás gyulladásos reakció és a több szervet érintő funkciózavar, a bacteriaemia és az endocarditis veszélyére gondolnunk kell.

A továbbiakban részletes tanulmányt közlünk a szkizofrénia kezelésére alkalmasnak bizonyult risperidon farmakokinetikájáról, klinikai alkalmazásáról és mellékhatásairól; a cikket Bartkó György főorvos úr értő kommentárja egészíti ki. A krónikus ischaemiás szívbetegség az egyik leggyakoribb kardiovaszkuláris megbetegedés, amely nemcsak szív-infarctust okozhat, hanem legalább olyan gyakran szívelégtelenséget is. Cikkünk elsősorban a kockázati tényezők kezelésével foglalkozik, Zámolyi Károly tanár úr kommentárja viszont részletezi a főbb klinikai megjelenési formákat, a diagnosztikát és a már kialakult tünetek kezelését is – feltétlenül olvassák el ezt a kitűnő összefoglalást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.