hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Nagy örömmel tájékoztatom tisztelt Olvasóinkat, hogy folyóiratunk mostani számában egészen kitűnő, a mindennapi gyakorlat szempontjából nagyon fontos közleményt olvashatnak.

Szokásos bevezetőnket Nagy Zoltán professzor úr írta a stroke-betegek ellátásának hazai problémáiról. Bizonyára tudják, hogy Nagy professzor úr szervezte meg a korszerű hazai stroke-ellátást, és az itt általa közölt eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy hatalmas munkája eredményes volt. Ugyanakkor szomorú, hogy az elmúlt években fokozatosan csökkent ennek a programnak a támogatottsága, pedig Magyarországon jelenleg is közel kétszer annyi beteg szenved el valamilyen agyi vaszkuláris katasztrófát, mint a tőlünk nyugatra fekvő országokban, és a hazai statisztikai adatok még a hasonló sorsú közép- és kelet-európai országokéihoz képest is elszomorítóak. Talán ez a cikk is segít abban, hogy felébressze a felelősségérzetet azokban, akiknek kötelességük lenne a hazai lakosság egészségi mutatóinak javítása.

Szimpóziumunkban érdekes, figyelemfelkeltő cikkeket olvashatnak az aplasztikus anaemiáról, melyekhez Sréter Lídia professzor asszony és Masszi Tamás főorvos úr írt részletes bevezetőt, kommentárt. Mindketten felhívják a gyakorló orvosok figyelmét azokra a fontos teendőkre (pl. azonnali csontvelővizsgálat), amelyek halogatása a beteg életébe kerülhet.

Aránylag új téma a terhesség folyamán kialakuló, úgynevezett gesztációs diabetes, melynek felismeréséről hoszszú tanulmányt és Kerényi Zsuzsa főorvos asszony tollából igen részletes, a hazai alapelveket összefoglaló kommentárt olvashatnak.

Két fontos kardiovaszkuláris témájú cikkre hívnám fel figyelmüket. Az egyik általánosságban összefoglalja a coronaria-betegség kockázati tényezőit – ehhez Rónaszéki Aladár professzor úr írt kitűnő, tömör kommentárt –, míg a másik az újabban egyre fontosabbnak tartott biomarker, a C-reaktív protein (CRP) jelentőségét taglalja, ezt Sereg Mátyás főorvos úr igen részletes kommentárja egészíti ki. Úgy tűnik, hogy a gyulladásos tényezők legalább olyan fontos szerepet játszanak az atherosclerosis kialakulásában, mint a lipidek, és a koleszterinszintet csökkentő szerek főleg azoknak a betegeknek a kockázatát csökkentik, akiknek magas a CRP-szintjük. A rendkívül érdekes részleteket feltétlenül olvassák el az említett cikkben és kommentárban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.