hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Medikus koromban egyik vizsgától sem féltem annyira, mint a „Mérgezések” tétel kihúzásától gyógyszertan és belgyógyászat szigorlaton. Feltételezem, hogy ez a mostani medikusokkal sincs másképp. Nyilván oktatásunk hiányosságai is felelősek azért, hogy a gyakorló orvosok alig-alig találkoznak a mérgezések klinikumával. Azokban a régiókban – elsősorban a fővárosban –, ahol speciális osztályok működnek, az általános kórházi osztályokra nagyon ritkán kerülnek intoxikált betegek, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy Magyarországon a sürgősségi ellátásnak ez a szegmense még nincs kellően megszervezve. Nagyon örültem tehát, amikor a kérdés kiváló hazai ismerőjét, Dr. Zacher Gábor főorvos urat sikerült megnyernem, hogy ismertesse azokat a szempontokat, amelyek a mérgezett beteget először ellátó orvos számára támpontot nyújtanak az akut tennivalók tekintetében. Ez a kitűnő, részletes tanulmány minden gyakorló orvosnak a keze ügyében kellene hogy maradjon!

„Tabutémával” foglalkozik mostani számunk szimpóziuma. A középkorú és idősebb férfiak egészségügyi és szexuális problémáit Papp György andrológus-urológus professzor úr bevezetőjével három részletes cikk taglalja. Az atherosclerosis és a diabetes terjedésével, továbbá az életkor meghosszabbodásával és a szexuális kérdések nyíltabb társadalmi elfogadásával számítani lehet arra, hogy egyre több beteg fogja megkeresni kezelőorvosát ezekkel a problémákkal. A merevedési zavarok okaival foglalkozó közleményt azért is ajánlom figyelmükbe, mert a megelőzés lehetőségeire is felhívja a figyelmet. A tesztoszteronhiány szerepét és fontosságát még nem ismerjük pontosan, de a gyógyszeripar bizonyára fog még meglepetésekkel szolgálni a jövőben ezen a területen. A prevenció fontosságát természetesen még jobban kell hangsúlyozni a prosztatarákkal kapcsolatban – erről is kitűnő cikket és részletes kommentárt olvashatnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.