hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Közeledik belépésünk az Európai Unióba, ezért kértük fel Dr. Tompa Anna profeszszor asszonyt és munkatársait, hogy szerkesztőségi közleményben ismertessék a vegyi anyagok felhasználásának, tárolásának és megsemmisítésének uniós szabályozását. Ezek a kérdések az egészségügyet az átlagosnál jobban érintik, hiszen mi nagyon sok, potenciálisan veszélyes anyaggal dolgozunk. A REACH (Registration, Evaluation, and Authorisation of Chemicals) rendszer Magyarország számára is kötelező lesz, érdemes tehát jó előre felkészülni a bevezetésére.

Mostani számunk szimpóziuma a dementiával foglalkozik. Részletes bevezetőjében Folyovich András főorvos úr sok, ezzel a kérdéssel kapcsolatos téves elképzelést tisztáz, hangsúlyozva azt, hogy milyen nagy szükség van a neurológusok és a pszichiáterek együttműködésére a lakosság elöregedésével egyre több gondot okozó probléma megoldásában. Az esetismertetést, valamint a dementia diagnosztikáját és terápiáját taglaló közleményeket Kovács Tibor tanár úr kitűnő, részletes kommentárja foglalja össze. A cikkek elsősorban a háziorvosok feladatainak ismertetésére helyezik a hangsúlyt, így minden gyakorló orvosnak szívből ajánlom elolvasásukat.

Az elmúlt években sokat tudtunk meg a vírusos eredetű hepatitisekről, köztük az igen veszélyes hepatitis B vírus (HBV) okozta krónikus fertőzésről. Az ilyen esetek közel felében cirrhosis vagy hepatocelluláris carcinoma alakul ki, így különösen nagy jelentősége van az idejekorán felállított diagnózisnak és kezelésnek. Számos új készítményt próbáltak ki az utóbbi időben, és ezekkel sok esetben tartós remissziót értek el, bár a relapszus és a terápiával szembeni rezisztencia sem ritka. Nemesánszky Elemér professzor úr értő kommentárja nem véletlenül hangsúlyozza tehát a megelőzés fontosságát és közelmúltban megismert lehetőségeit.

Két fontos cikkünk foglalkozik a kardiovaszkuláris betegségek súlyos szövődményeivel és azok megelőzésének lehetőségeivel. Az arteria carotisban kialakuló plakkok az agyi embolia közvetlen veszélyét rejtik magukban, de ma már ultrahangvizsgálattal korán felismerhetők, majd műtéttel eltávolíthatók. Bizonyos esetekben azonban előnyösebb stent behelyezésével biztosítani a beszűkült carotison keresztül az agy megfelelő vérellátását. Ez a beavatkozás azonban csak kellő körültekintéssel végezhető: Hüttl Kálmán tanár úr kitűnő, részletes kommentárjában ismerteti a beavatkozás közben bekövetkező embolisatio megelőzésének lehetőségeit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Châtel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.