hirdetés

A testmozgás időpontja és a vércukorszabályozás

Egy új kutatás szerint a délutáni vagy esti mérsékelt vagy erőteljes testmozgás (MVPA) nagyobb mértékben javíthatja a vércukorszint-szabályozást, mint a napközbeni egyenletes testmozgás.

hirdetés

A korábbi intervenciós tanulmányok azt mutatták, hogy a csökkent glükóz-anyagcserével vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a nagyobb intenzitású délutáni testmozgás esetén a vércukorszint jobban csökkent mutatták ki, mint a délelőtti órákban végzett testedzéskor. Jelen, a Diabetologia-ban online megjelent tanulmány először végzett általános populáció-alapú vizsgálatot a testmozgás időpontjának vércukorszabályozásra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A fizikai aktivitás időzítése és az inzulinrezisztencia közötti összefüggést vizsgálatára 775 olyan résztvevőt vontak be a Holland Epidemiology of Obesity (NEO) megfigyeléses tanulmányból, akiknek átlagos testtömeg-indexe (BMI) 26,2 kg/m2 volt. A vizsgálati populációt a nyugati hollandiai Leiden területén élő 45-65 éves férfiak és nők alkották. A második kohorszba a település lakosait BMI-jüktől függetlenül hívták meg a részvételre. Minden résztvevő 4 egymást követő napon és éjszakán át viselte az aktivitásmérőt szokásos tevékenységei során.

Sem az ülőmunka, sem az ülőmunkaidő megszakítása (amelyet >0,75 m/s2 gyorsulással járó aktivitási periódusként határoztak meg) nem járt alacsonyabb inzulinrezisztenciával a vérvétel alapján. Az ülőmunkaidőbe iktatott szünetek száma azonban a proton mágneses rezonancia spektroszkópiával értékelve szignifikánsan, 22%-kal magasabb májzsírtartalommal járt.

A szerzők szerint a szünetek részben azért nem befolyásolták az inzulinrezisztenciát, mert ez egy valós megfigyeléses vizsgálat volt, ahol a munka alatti rendszeres szünetek nem gyakoriak, illetve valószínűleg az emberek nem mozogtak elég intenzíven a szünetekben ahhoz, hogy ez változást hozhasson az inzulinrezisztenciában vagy a cukoranyagcserében.

A teljes testzsírral történő kiigazítása után egy további órán át tartó MVPA az inzulinrezisztencia 5%-os csökkenésével járt, ha pedig az egy órán át tartó MVPA 5 perces időszakokra oszlott, akkor az 9%-kal alacsonyabb inzulinrezisztenciával társult.

A korrekciók után is szignifikánsan, 18%-kal csökkent az inzulinrezisztenciát észleltek azoknál a résztvevőknél, akik délután a legaktívabbak, és 25%-kal alacsonyabbat azoknál, akik este, míg délelőtt legaktívabbak inzulinrezisztenciája lényegesen nem változott (-3%) nem változott azokhoz képest, akik a teljes nap folyamán egyenletesen aktivitást mutattak. A szerzők szerint a hatás legalább részben a test cirkadián ritmusával magyarázható. A fizikai aktivitás az óragének aktiválására utaló jelként szolgálhat. Korábbi kutatások azt sugallták, hogy testünk izomrendszerére és oxidatív rendszerére is hatással van a cirkadián ritmusunk, és úgy tűnik, hogy aktivitásuk csúcspontja a késő délutáni órákban van, ezért az ekkor végzett mozgás nagyobb metabolikus reakciókat válthat ki, mint a reggeli aktív élet.

Az MVPA időzítése nem függött össze a májzsírtartalommal, és nem volt szignifikáns különbség a májzsírtartalomban és az inzulinrezisztenciában a csoportok között a könnyű fizikai aktivitás időzítése alapján. A szerzők úgy vélik, hogy talán a májban történő zsírfelhalmozódásban a cirkadián rendszer kevésbé érintett, vagy esetleg más életmódbeli változók, például a táplálékfelvétel időzítése ebben a tekintetben fontosabb.

Katarina Kos (Exeteri Egyetem, Egyesült Királyság) a tanulmány újszerűségét dicséri, amely a reggeli, délutáni vagy esti fizikai aktivitás időzítését összefüggésbe hozza az inzulinrezisztenciával és a máj zsírtartalmával, és kimutatta, hogy ha a választott testmozgás délutánra (a vizsgált populáció 63%-a) vagy estére (a vizsgált populáció 8%-a) esett, akkor a reggel edzőkhöz (lakosság 16%-a) képest javult az anyagcsere.

Bár fontos felismerni a fizikai aktivitás időzítésének lehetséges hatását, a szerzők hangsúlyozzák, az a legfontosabb, hogy fizikailag aktívak legyünk. Tehát, ha a reggel van időnk vagy kedvünk sétálni vagy futni, mindenképpen tegyük meg.

 

Forrás:

Jeroen H. P. M. van der Velde et al.: Timing of physical activity in relation to liver fat content and insulin resistance Diabetologia. Published online November 1, 2022. https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-022-05813-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.