hirdetés

Fizikai aktivitás és demencia

Egy új klinikai vizsgálat szerint idős embereknél még a könnyű fizikai aktivitás is csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

hirdetés

Több mint 62.000, demencia nélküli, 65 éves, vagy idősebb embernél 6%-ban alakul ki demencia. A  „nem eléggé aktív”, az „aktív” és a „nagyon aktív” személyeknél 10%-kal, 20%-kal, illetve 28%-kal alacsonyabb a demencia kockázata az inaktív személyekhez képest. Az összefüggés független az életkortól, a nemtől, a kísérőbetegségektől, a sztróktól. Még a legkisebb fizikai aktivitás is csökkenti a demencia kockázatát  állapították meg Dr. Minjae Yoon (Division of Cardiology, Severance Cardiology Hospital, Yonsei University College of Medicine, Szöul, Dél-Korea) és munkatársai. A könnyű fizikai aktivitás reklámozása idős embereknél csökkentheti a demencia kockázatát. A tanulmány a JAMA Network Open-ben jelent meg dec. 16-án.

Fordított összefüggés?

A fizikai aktivitás (FA) jótékony hatása a demencia megelőzésében már régen ismert. A World Health Organisation (WHO) új guideline-ja normál felfogóképességű felnőtteknél a kognitív hanyatlás kockázatának megelőzése érdekében fizikai aktivitást javasol. Más, a fizikai terhelés intenzitásának demenciára gyakorolt hatását elemző vizsgálatok viszont ellentmondó összefüggéseket találtak a gyakorlatok intenzitása és a demencia kapcsolatára.

Sok idős, kísérőbetegségekkel rendelkező ember nem képesnem csak hogy intenzív, de még mérsékelt fizikai aktivitásra (FA)-ra sem, viszont elképzelhető, hogy a könnyű FA itt is jótékony hatású lehet, ezért Dr. Minjae Yoon (Yonsei University College of Medicine, Szöul, Dél-Korea) és munkatársai az elvégzett aktivitás és a demencia összefüggésével kapcsolatos tanulmányozták. Eredményeiket a JAMA Network Open-ben december 16-án megjelent cikkükben ismertették. A Dél-Koreában 2009 és 2012 között végzett vizsgálatukba 62.286 idős személyt vettek be, akiknél előzetesen nem diagnosztizáltak demenciát, 60,4%-uk volt a nő és életkoruk medián értéke 73,2 év volt.

A résztvevők kérdőíveken számoltak be a szabadidős tevékenységeikről, melyeket három csoportba soroltak: legalább 20 perces erőteljes FA (EFA), legalább 30 perces mérsékelt intenzitású FA (MFA) és legalább 30 perces enyhe intenzitású mozgás (LFA). EFA-nak azt az intenzív aktivitást nevezték, mely erős légszomjat váltott ki, az MFA mérsékelt légszomjat okozott, az LFA egy lassú sétát jelentett. A FA-val összefüggő energia-felhasználást a hetenkénti „metabolikus ekvivalens (MET) -perc” értékben mérték: a heti összes FA szintek szerint a következő csoportok alakultak ki:

  • Inaktív (semmi FA az alap-mozdulatokon kívül) (35%)
  • Nem eléggé aktív (a javasolt alatt, azaz 1-499 MET-min/hét) (25%)
  • Aktív (teljesíti a javasolt 500-999 MET-min/hét célértéket) (24,4%)
  • Nagyon aktív (meghaladja a 1000 MET-min/hét értéket) (15,2%).

A medián 42 héten át tartó követés során az összes résztvevő 6%-ánál alakult ki demencia, ami az első 2 év adatainak leszámítolása után összegezve 21,6 demenciát jelentett 1000 személyenként. A demencia incidenciája a FA aktivitástól függött: inaktívaknál 27,0/1000 fő, nem eléggé aktívaknál 22,2/1000 fő, aktívaknál 18,0/1000 fő, és a nagyon aktívaknál 14,1/1000 fő volt, azaz a demencia kumulatív incidenciája a fizikai aktivitás növekedésével fokozatosan csökkent (P=0,001 trend). Többváltozós regressziós modellel is igazolták, hogy a magasabb FA-k mellé a demencia alacsonyabb kockázata társul az inaktívokhoz képest: a nem eléggé aktívaknál a HR: 0,90 (0,81-0,99), az aktívaknál a HR: 0,81 (0,70-0,92), és a nagyon aktívaknál a HR: 0,72 (0,60-0,83). Még a kissé aktívaknál (az LFA-knál, 1-299 MET-min/hét) is csökkent a kockázat, HR: 0,86 (0,74-0,99). Az összefüggés nemtől, életkortól, társbetegségektől független volt.

A tanulmányhoz fűzött kommentárjában Dr. Takashi Tarumi (National Institute of Industrial Science and Technology, Ibaraki, JaFAn) jelentősnek tartotta azt, hogy az eredmények fényében a hosszú ideig tartó enyhe fizikai aktivitás is csökkenti a kockázatot.

Forrás:

Batya Swift Yasgur. Even light physical acitivity linked to lower dementia risk. Medscape Medical News. December 21, 2021.

Minjae Yoon, Pil-Sung Yang, Moo-Nyun Jin, et al. Association of physical activity level with risk of dementia in a nationwide cohort in Korea. JAMA Netw Open. 2021;4(12):e2138526.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.