hirdetés

A trichomoniasis hatékonyabb szűrése megfékezi-e a nemi úton terjedő fertőzések súlyosabb formáit?

Mivel a trichomoniasis igen elterjedt nemi úton terjedő betegség, amelynek gyakorisága az életkorral nő, és amely – a legújabb adatok szerint – növeli a HIV-fertőzés kialakulásának és továbbadásának kockázatát, a pontos diagnosztika fontos része lehet a járvány elleni küzdelemnek.

Manapság sürgető kérdéssé vált a trichomoniasis hatékonyabb felismerése és kezelése, amely a szexuálisan aktív nők gyakori, nemi úton terjedő fertőzése (STI, sexually transmitted infection). Annak ellenére, hogy a trichomoniasis a becslések szerint a világon a leggyakoribb nem vírusos nemi fertőzés, a múltban inkább kellemetlen, de veszélytelen fertőzésnek tartották, mivel csak enyhébb tüneteket, például hüvelyi folyást és viszketést okoz. E felfogás ma már változóban van, mivel az elmúlt néhány évtized vizsgálatai alapján felvetődött, hogy kapcsolat lehet a trichomoniasis és egyes súlyos betegségek, például a HIV-fertőzés között. Ennek ellenére a trichomoniasis nem tartozik a bejelentésre és nyilvántartásra kötelezett betegségek közé, mivel többnyire a szakrendelőben végzett vizsgálattal igazolják a fertőzést. Ráadásul a Chlamydia trachomatistól eltérően irányelvek sincsenek arra vonatkozóan, kiknél és hogyan kell szűrni a trichomoniasist.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Jill S. Huppert, MD, MPH
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.