hirdetés

Vizelettartási zavarok nőknél, a HUNT vizsgálat eredményei

A vizelettartási zavarokkal (UI, urinary incontinence) bőséges szakirodalom áll rendelkezésre, mely meglehetősen széles határok között adja meg a prevalenciaértékeket. 

hirdetés

Egyre több vizsgálat történik az UI incidenciájának meghatározására is; a legfrissebb adatok szerint a hiperaktív húgyhólyag és UI incidenciája 0,9% és 19% között változik. A nagy szórást a vizsgálatok eltérő felépítése, a különböző definíciók alkalmazása és az egyes vizsgálatok között eltelt idő magyarázhatja.

A norvégiai HUNT vizsgálat (The Nord-Trøndelag Health Study) hasznos információkkal szolgálhat az UI prevalenciájának változásairól, valamint az UI incidenciájáról és remissziójáról felnőtt nők nagy populációja alapján, mivel egy norvég tartományban minden 20 év feletti nőt meghívtak a részvételre 1995−1997-ben, illetve 2006−2008-ban. A HUNT vizsgálat UI-ra vonatkozó alvizsgálata az EPINCONT (Epidemiology of Incontinence in the County of Nord-Trøndelag), melyben validált kérdéssorokat használtak az UI súlyosságának meghatározására. Mivel az EPINCONT az általános egészségi állapotot felmérő nagyobb vizsgálat egyik eleme volt, bőséges információkkal szolgált a résztvevők egészségi állapotáról és életmódjáról. Ez kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy azonosítsák az UI prevalenciájában bekövetkező változásokat előrejelző tényezőket, mint amilyen például a cukorbetegség.

Az EPINCONT vizsgálatról beszámoló közlemény adatokkal szolgál az UI incidenciájáról és remissziójáról, illetve ezek változásairól egy 11 éves periódus, a két adatfelvételi időpont között. Ezen kívül elemezték az összefüggéseket az UI egyes kockázati tényezőivel (pl. életkor, testtömegindex, szülések száma, cukorbetegség), valamint ezek lehetséges hatását a változásokra.

Betegek és módszerek

Az EPINCONT vizsgálat helyszíne a norvégiai Nord-Trøndelag volt. Az alvizsgálat két nagy keresztmetszeti állapotfelmérés (HUNT2 és HUNT3) részét képezte 1995 és 1997 (EPINCONT1 (E1)), valamint 2006 és 2008 között (EPINCONT2 (E2)). Az EPINCONT az UI prevalenciájáról, illetve típusáról és súlyosságáról gyűjtött adatokat.

Eredmények

A 11 éves periódus alatt az UI prevalenciája 16 százalékkal emelkedett. Az E2-ben válaszoló nők szignifikánsan idősebbek voltak, testtömegindexük nagyobb volt, és gyakrabban fordultak elő körükben olyan betegségek, mint például az asztma, cukorbetegség vagy angina, szemben az E1-ben válaszoló nőkkel.

Az UI incidenciája 18,7 százaléknak adódott. A korrigált regresszióelemzés szerint az alábbiak korrelálnak az UI megnövekedett esélyével: nagyobb BMI (OR 1,03, 95% CI, 1,02–1,04), testsúlygyarapodás (3−10 kg-os hízás esetén OR 1,29, 95% CI, 1,14−1,45; ˃10 kg-os hízás esetén OR 1,71, 95% CI, 1,47−1,99); szülések száma (1 szülés esetén OR 1,37, 95% CI, 1,04−1,79; 2 szülés esetén OR 1,28, 95% CI, 1,03−1,60; 3 vagy több szülés esetén OR 1,56, 95% CI, 1,26−1,95). Az idősebb életkor csökkentette az incidentális UI esélyét. Az UI 11 évre számított remissziója 34,1 százaléknak adódott. Az UI kisebb remissziójával társult az idősebb életkor (OR 0,98, 95% CI, 0,98−0,99), a nagyobb testtömegindex (OR 0,96, 95% CI, 0,95−0,98) és a 10 kg-ot elérő vagy meghaladó testsúlygyarapodás (OR 0,69, 95% CI, 0,54−0,88).

Következtetések

Az EPINCONT 16 százalékos relatív emelkedést igazolt az UI prevalenciájában, ami éves szinten 1,7 százalékos incidencia- és 3,1 százalékos remisszióemelkedésnek felel meg. Azt találták, hogy az UI ismert kockázati tényezői (életkor, testtömegindex, testsúlyváltozás, gyermekszülés stb.) befolyásolja az UI incidenciáját és/vagy remisszióját. Amennyiben a két EPINCONT vizsgálat között cukorbetegség jelentkezett, akkor ez csökkentette az UI remissziójának esélyét, bár ez csak a zavaró tényezők szerinti korrekciót követően mutatkozott meg. Az UI prevalenciájában az EPINCONT vizsgálat során tapasztalt növekedésre részben magyarázatot adhat a kockázati tényezők változása a vizsgálati populációban.

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült: Ebbesen MH, et al. Prevalence, incidence and remission of urinary incontinence in women: longitudinal data from the Norwegian HUNT study (EPINCONT). BMC Urology. 2013;13:27.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.