hirdetés

Az „antibakteriális” fogkrémek segíthetik a baktériumokat

Egy most megjelent közlemény felvetette, hogy a fogkrémekben is széles körben használt antibakteriális vegyület, a triclosan a szándékkal éppen ellentétes hatást fejthet ki, mert rezisztenssé teszi a baktériumokat az antibiotikumok hatásával szemben.

hirdetés

A triclosan a háztartásokban és a személyes higiéniában széles körben használt antibakteriális vegyület, mely megtalálható többek között a fogkrémekben, szappanokban, mosogatószerekben, dezodorokban, konyhai eszközökben, játékokban, ruhaneműkben és szemeteszsákokban. A gyártók abban a reményben adják ezt az adalékot a termékeikhez, hogy elpusztítja a káros baktériumokat.

A washingtoni egyetem Petra Levin biológus vezetette kutatócsoportja in vitro és in vivo vizsgálatokkal igazolták, hogy a triclosan, ahelyett, hogy gyengítené a baktériumokat, ellenállóvá teszi azokat az antibiotikumokkal szemben. Ez feltételezések szerint úgy történhet, hogy a triclosan befolyásolja bizonyos antibiotikumok hatását.

A kutatók Escherichia colit és MRSA-t kezeltek antibiotikumokkal in vitro és figyelték a sejtek viselkedését. A baktériumsejtek egyik csoportját előzetesen triclosan hatásának tették ki, míg a sejtek másik csoportját nem. „A triclosan nem kevesebb, mint tízezerszeresére fokozta az E. coli és MRSA toleranciáját a baktericid antibiotikumokkal szemben – írják a szerzők. – Triclosan jelenlétében jelentősen megnövekedett a túlélő baktériumsejtek száma. Normális körülmények között minden egymillió sejtből egy éli túl az antibiotikumok hatását, és ezt az egy baktériumot a működő immunrendszer képes elpusztítani. A triclosan azonban eltolja ezt az egyensúlyt: és hatására már nem csak minden egymilliomodik, hanem minden 10.−100. baktériumsejt túléli az antibiotikum hatását.”

Az Egyesült Államokban a népesség körülbelül 75%-ának vizeletéből mutatható ki a triclosan, ami az esetek 10%-ában olyan szintet ér el, mely elegendő az E. coli növekedésének megállításához. A kutatók húgyúti fertőzés egérmodelljében triclosant adtak a rágcsálók egyik csoportjának ivóvizéhez, ezzel reprodukálva a humán körülményeket, majd ezt követően minden egeret ciprofloxacinnal kezeltek. A ciprofloxacint azért választották, mert a fluorokinolonok közé tartozik, melyek hatással vannak a DNS-replikációra, és ez a legszélesebb körben rendelt antibiotikum a húgyúti infekció kezelésére.

A kezelés után a triclosan adásában részesült állatok vizeletében lényegesen magasabb volt a baktériumok szintje, és nagyobb számban tapadtak ki a baktériumok a húgyhólyag falához, mint azoknál az egereknél, melyeknek ivóvizében nem volt triclosan. „Ha a két csoport között kevesebb mint tízszeres lenne a különbség a baktériumszámot tekintve, akkor nehéz lenne ezért egyértelműen a triclosant felelőssé tenni. Ennél azonban nagyságrendekkel nagyobb különbségeket észleltünk” – magyarázzák a szerzők.

A triclosan hatásaiért felelős mechanizmusok feltárásakor azt találták, hogy a triclosan „együttműködik” a sejtek növekedését gátoló, ppGpp-nek nevezett kis molekulával. A ppGpp az új sejtek építőköveit (DNS, RNS, fehérjék és lipidek) alkotó anyagok bioszintézisét gátolja. A ppGpp hatása leginkább akkor érvényesül, amikor az organizmus stresszhelyzetbe kerül, ily módon a szervezet forrásait a növekedés felől a stressz túlélése felé irányítja át. Az antibiotikumok, köztük a ciprofloxacin a DNS-szintézis befolyásolása révén hat. Ha azonban a ppGpp blokkolja a DNS-bioszintézis utakat, a ciprofloxacin nehezebben tudja elpusztítani a baktériumokat.

„Ezek az adatok azt mutatják, hogy váratlan és biztosan nem kedvező következményekkel járhat, ha az antimikróbás szereket nagy koncentrációban adják a különböző termékekhez. Sürgősen felül kell bírálnunk a kockázat és haszon arányát a triclosan és más bakteriosztatikus vegyületek profilaktikus alkalmazásával összefüggésben. Át kell gondolni, hogy valóban szükség van-e ezekre az anyagokra ezekben a termékekben” – figyelmeztetnek a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.