hirdetés

Az ápolók munkakörülményei és a betegek gyógyulása

Egy amerikai vizsgálat szerint a kórházi betegek biztonsága nagyban függ az ápolók munkahelyi körülményeitől.

hirdetés

A bejegyzett (hivatásos) ápolónők körében végzett, 535 kórházat érintő amerikai vizsgálat eredményei szerint a kórházakban bentfekvő betegek ellátása biztonságosabb az olyan intézményekben, ahol jobbak az ápolónők munkakörülményei. Azokban a kórházakban, ahol a munkakörnyezet javításával nem törődtek, lelassult a betegeket veszélyeztető kockázatok csökkenése.

A Dr. Linda H. Aiken (University of Pennsylvania, Philadelphia) és munkatársai által végzett kutatás eredményeit a Health Affairs c. lap 2018. november 5.-i számában közölték online.

Már csaknem 15 évvel ezelőtt Keeping Patients Safe: Transforming the Work Environment of Nurses (nagyjából „Őrizzük meg a betegek biztonságát: az ápolónők munkakörülményeinek átalakítása”) címmel az Institute of Medicine megjelentetett egy csaknem 500 oldalas tanulmányt. Ebben már rámutattak arra, hogy a kedvező feltételeket biztosító ápoló személyzet és munkakörülményei összefüggnek a betegek biztonságával, és a személyzet munkakörülményeinek javítására nyolc javaslatot fogalmaztak meg.

A Dr. Linda H. Aiken (University of Pennsylvania, Philadelphia) és munkatársai által végzett kutatás eredményeit a Health Affairs c. lap 2018. november 5.-i számában közölték online. A kutatók négy nagy amerikai állam 535 kórházában vizsgálták a munkakörülmények és a betegek biztonságának összefüggéseit két különböző időpontban 2005 és 2016 között. A két időpont között mindössze a kórházak 21%-ában lehetett kimutatni legalább 10%-os javulást. A kórházak 71%-ában nem változtak a munkakörülmények, sőt, a kórházak 7%-ában még minimum 10%-kal rosszabbodtak is. Azokban a kórházakban, amelyekben javulás mutatkozott, a betegek értékelése 11%-os javulást mutatott, a nővérek 15%-a pedig kiválónak nevezte a gyógyító munkát - azokhoz a kórházakhoz képest, ahol nem történt javulás. A nővérek 15%-a leginkább a betegek biztonságát részesítette előnyben, 16% volt a munkájával elégedett, és 12%-uk nem számolt be kiégésről. A kórházak azon 7%-ában viszont, ahol rosszabbodást jegyeztek fel, a betegek értékelése 19%-kal esett, és 25%-kal kevesebb ápoló tartotta a betegek biztonságát az elsődleges prioritásnak.

Mindent összevetve a hivatásos ápolónők (RN = „registered nurse”) 60%-a úgy véli, hogy a saját kórházának körülményei nem nevezhetők kiválónak, egy 10 pontos skálán a nővérek 68%-a csak 8 pontot adott saját munkakörülményei megítélésére. Az ápolónők több mint a fele (54,9%) határozottan nem ajánlaná a saját kórházát barátainak vagy családtagjainak. A vizsgálatban résztvevő ápolónők közel egyharmada nem tartja biztonságosnak saját kórházában a betegek ellátását (29,6%), illetve nem elégedett a fertőzések megelőzésére tett intézkedésekkel (28,9%). A válaszadók 50,1%-a szerint a személyzet úgy érzi, hogy a hibák ellene fordíthatók, 37,3%-uk azt figyelte meg, hogy műszakváltáskor fontos információk tűnnek el, 41,9%-ban általában elsikkadni látják a lényeges dolgokat, 36,9%-ban úgy érzik, hogy nem mondhatják el véleményüket szabadon a hatóságoknak, végül 21,5%-ban úgy érzik, hogy a menedzsment nem a betegek biztonságát tartja legfontosabb szempontnak. 

Az ápolók 81%-a a kiválónál gyengébbnek tartja jelenlegi munkakörülményeit, legtöbbjük (69,4%) nincs teljesen megelégedve munkájával, 30,8%-uk a kiégést mérő Maslach Burnout Inventory skálán magas pontot ért el. A nővérek 27,1%-ban arról panaszkodtak, hogy legutolsó szolgálatuk során ideiglenes megoldásokat kellett keresniük pl. eltört, vagy hiányzó eszközök pótlására, 30,7%-ban pedig arról számoltak be, hogy legutóbbi munkanapjuk jelentős részét nem ápolói feladatokkal kellett eltölteniük.

A kutatók a betegeknek is feltettek kérdéseket, akik 31,8%-ban számoltak be arról, hogy kórházi tartózkodásuk tapasztalatai kedvezőtlenek, ezért 30,2%-ban nem is ajánlanák az adott helyet barátaiknak vagy családtagjaiknak. Kissé kevesebb, mint a betegek negyede (23,9%) mondta azt, hogy az őket ápolók nem tárgyaltak velük következetesen, 38,2%-uk elmondta, hogy a kórházi személyzet nem mindig segített a problémák gyors megoldásában, és nem mindig tájékoztatta őket arról, hogy milyen gyógyszert kapnak és milyen célból. A fájdalomcsillapításra szoruló betegek 31,4%-a vallotta azt, hogy fájdalmaikat nem mindig csillapították kellő mértékben.

Előfordult kedvező válasz az olyan kórházakban fekvő betegektől is, melyekben romlottak a munkahelyi körülmények, de legalább kétszer több kedvező válasz érkezett azoktól a betegektől, akik javuló munkakörülményekkel rendelkező kórházakban feküdtek. Végül a kutatók megállapították, hogy „az eredmények azt mutatják, hogy a nővérek ismételten előforduló működési zavarokkal küzdenek, melyek megszakítják az ápolói munkát és veszélyeztetik a betegeket. A profi nővérek legnagyobb értéke, a betegek közvetlen ápolása ilyen módon elsikkad. A kórházvezetésnek folyamatosan javítani kell a munkakörülményeken, hogy működési problémák ne akadályozzák a nővéreket ápolói tevékenységükben.”

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Health Affairs

3. The National Academies Press

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.