hirdetés

Az azacitidin tabletta formájában is elérhető lesz az AML kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az akut mieloid leukémia kezelésére szolgáló Onureg (azacitidin) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) április 19-22-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg az akut mieloid leukémia (AML) fenntartó kezelésére szolgáló Onureg (azacitidin, 200 mg-os és 300 mg-os filmbevonatú tabletta) készítményre (kérelmező: Celgene Europe BV, a Bristol Myers Squibb Pharma EEIG leányvállalata). A teljes indikáció szerint az Onureg akut mieloid leukémiában szenvedő olyan felnőtt betegek fenntartó kezelésére javallott, akiknél újonnan diagnosztizáltak AML-t és a bevezető kemoterápia során teljes választ (CR, complete response) vagy elégtelen sejtszámmal jellemezhető teljes választ (iCR, incomplete blood count recovery) értek el, és akiknél nem lehetséges vérképző őssejt transzplantációs (HSCT) terápia alkalmazása (vagy nem egyeznek bele). A napi egy tabletta formájában adagolt készítmény a klinikai vizsgálati eredmények szerint statisztikailag szignifikáns javulást ért el a teljes túlélés (OS, overall survival) tekintetében a placebóhoz képest, és a relapszusmentes túlélésben (RFS, relapse-free survival) szintén statisztikailag szignifikáns javulást mutatott. Az Onureget kizárólag kemoterápiás gyógyszerek alkalmazásában tapasztalattal rendelkező orvos írhatja fel.

Az EMA 2019 augusztusában már engedélyezte az Azacitidine Celgene (azacitidin) készítményt, ám ennek gyógyszerformája még infúziós oldathoz való por volt. A szintén infúziós oldathoz való por formulájú, azacitidin hatóanyagú Vidaza az Európai Unióban 2009, az Egyesült Államokban pedig 2004 óta engedélyezett. Az FDA 2020. szeptember 1-én elsődleges felülvizsgálati eljárás (priority review) lefolytatást követően engedélyezte az Onureg forgalmazását.

 

A hatóanyagról (azacitidin)

Az Onureg hatóanyaga, az azacitidin (ATC kód: L01BC07) egy pirimidin nukleozid analóg, mely daganatellenes hatását feltételezhetően többféle módon fejti ki, beleértve a csontvelő kóros vérképző sejtjeire gyakorolt citotoxikus hatást és a DNS hipometilációt. A hatóanyag hatásmechanizmusáról részletesebben alábbi cikkünkben számoltunk be: Jó eredmények azacitidinnel AML-ben.

Az azacitidint 1963-ban szintetizálták először, mégpedig Csehszlovákia területén, a Frantisek Storm által vezetett laboratóriumban, majd később mikrobiológiai módszerekkel is izolálták a Streptoverticillium ladakanus tenyészetéből. Akut mieloid leukémia javallatra a Pharmion kezdte el vizsgálni a hatóanyagot, majd a céget 2008-ban a Celgene vásárolta fel. A Celgene 2019-ben a Bristol Myers Squibb tulajdonába került a valaha volt legnagyobb gyógyszeripari felvásárlás eredményeként: a tranzakció adósságok átvállalásával bővített teljes összege meghaladta a 95 milliárd dollárt. Az üzlet során az amerikai versenyhivatal (FTC, Federal Trade Commission) által elrendelt elem volt, hogy az Amgen 13,4 milliárd dollárért megszerezte az arthritis psoriatica, psoriasis és Behcet-kór kezelésére javallott Otezla (apremilaszt) tabletta fejlesztési programját – a gyógyszer éves forgalma 2018-ban 1,8 milliárd dollár volt.

 

A QUAZAR AML-001 klinikai vizsgálatról

Magáról a betegségről (AML), a klinikai vizsgálatról, illetve az észlelt mellékhatásokról két korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben: Jó eredmények azacitidinnel AML-ben és Fenntartó kezelés AML komplett remissziójában, a legfőbb mutatók az elhalálozás kockázatának a placebóhoz képest 31%-os csökkenése, valamint a placebo medián 14,8 hónapos átlagos túléléséhez képest 24,7 hónap voltak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 19-22 April 2021

Summary of opinion (EMA) - Onureg

FDA approves Onureg (azacitidine tablets) for acute myeloid leukemia

Bristol Myers Squibb execs tout progress on Zeposia, Reblozyl and Onureg launches

Bristol Myers Squibb hematology chief talks COVID-19 challenges, opportunities in blood cancer therapies

Bristol Myers Squibb's decade-old Vidaza goes oral with FDA nod in acute myeloid leukemia

Celgene Announces Phase 3 QUAZAR® AML-001 Study of CC-486 as Maintenance Therapy in Patients With Newly Diagnosed Acute Myeloid Leukemia Met Primary and Key Secondary Endpoints

Efficacy of Oral Azacitidine Plus Best Supportive Care as Maintenance Therapy in Subjects With Acute Myeloid Leukemia in Complete Remission (QUAZAR AML-001)

Az akut mieloid leukémia genetikai és patológiai sajátosságai

Celgene’s QUAZAR AML-001 trial of CC-486 meets primary and key secondary endpoints

Celgene’s Phase III QUAZAR AML-001 Trial Hits Endpoints in Newly Diagnosed AML Patients

Maintenance CC-486 Improves OS in Newly Diagnosed AML

Celgene’s Phase III study for myeloid leukaemia meets endpoints

Celgene Publicizes Section Three QUAZAR® AML-001 Examine of CC-486 as Upkeep Remedy in Sufferers With Newly Recognized Acute Myeloid Leukemia Met Major and Key Secondary Endpoints

Celgene's CC-486 successful in late-stage AML study

Azacitidine in the management of patients with myelodysplastic syndromes

5-Azacytidine: Mechanism of action and biological effects in mammalian cells

Amgen raises forecasts after closing $13.4bn Otezla deal

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.