hirdetés

Az egyidejű gemcitabin + cisplatin kombináció és sugárkezelés után alkalmazott adjuváns gemcitabin + cisplatin kombináció összehasonlítása a sugárkezeléssel egyidejűleg alkalmazott cisplatinnal IIB–IVA stádiumú méhnyakrákban (III. fázisú, nyílt jelölésű, véletlen besorolásos vizsgálat)

Célkitűzés
A vizsgálat célja annak meghatározása volt, hogy lokálisan előrehaladott méhnyakrákban 3 év elteltével miként befolyásolja a progressziómentes túlélést (PFS, progression-freesurvival) a jelenlegi standardnak számító kezeléshez képest, ha a folyamatos cisplatin mellé gemcitabint is adnak, illetve adjuváns kemoterápia is történik cisplatin alkalmazásával.

Betegek és módszerek
A részvételi kritériumoknak megfelelő, korábban kemoterápiában és sugárkezelésben még nem részesült, IIB–IVA stádiumú betegségben szenvedő, > 70-es Karnofsky-pontszámmal rendelkező betegek egyik csoportja véletlen besorolás alapján hetente 40 mg/m2 cisplatint és 125 mg/m2 gemcitabint kapott 6 héten keresztül, miközben külső sugárforrásból radioterápia (XRT, external-beam radiotherapy) is történt (50,4 Gy 28 frakcióban), majd brachyterápiára (BCT) került sor 30–35 Gy dózisban, 96 órán keresztül. Ezt követően két, 21 napos ciklusban adjuváns cisplatin (50 mg/m2 az 1. napon) és gemcitabin (1000mg/m2 az 1. és 8. napon) adásában részesültek (A csoport). A B csoport tagjai esetében a kezelés cisplatin és egyidejű XRT, majd BCT alkalmazását jelentette, az A csoportéval megegyező adagokban.

Eredmények
Ötszáztizenöt beteget (A csoport, n = 259; B csoport, n = 256) választottunk be a vizsgálatba 2002 májusa és 2004 márciusa között. A 3 év elteltével regisztrált PFS az A csoportban szignifikánsan hosszabb volt, mint a B csoportban (74,4% vs. 65,0%; p = 0,029), és ugyanez mondható el az összegzett PFS-ről (log-rank p = 0,0227; kockázati arány [HR,hazard ratio], 0,68; 95% CI, 0,49–0,95), a teljes túléléstől (OS, overall survival) (log-rank p= 0,0224; HR, 0,68; 95% CI, 0,49–0,95), valamint a progresszióig eltelt időről is (log-rankp = 0,0012; HR, 0,54; 95% CI, 0,37–0,79). Az A csoportban gyakrabban fordult elő 3. vagy 4. súlyossági fokú toxicitás, mint a B csoportban (86,5% vs. 46,3%; p < 0,001), beleértve azt a két halálesetet is, mely az A csoportban következett be, és potenciálisan kapcsolatba hozható volt a kezeléssel.

Következtetések
A gemcitabin + cisplatin kombinációból álló radiokemoterápia, majd adjuváns gemcitabin/cisplatin kemoterápia alkalmazása javította a túlélést a szokványos terápiás stratégiához képest, melynek ára a toxicitás klinikailag még jól kézben tartható fokozódása volt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Alfonso Dueñas-González, Juan J. Zarbá, Firuza Patel, Juan C. Alcedo, Semir Beslija, Luis Casanova, Pittayapoom Pattaranutaporn, Shahid Hameed, Julie M. Blair, Helen Barraclough és Mauro Orlando
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.