hirdetés

Az opiát függőség kezelése igen hosszadalmas

Új vizsgálatok szerint veszélyes az opioid függőség buprenorfinnal történő kezelésének túl korai abbahagyása.

hirdetés

Az opioid használati zavarban („opioid use disorder”-ben) szenvedőknél még 18 havi buprenorfin kezelés után is jelentős a túladagolás kockázata. A kutatók szerint a 6-18 hónapig buprenorfinnal kezelt betegek legalább 5%-ánál a kezelés leállítása után 6 hónapon belül opioid túladagolás következik be.

A valódi arány ennél biztosan nagyobb, mivel a túladagolt betegek közül jónéhányan nem jelennek meg ismételt kezelésre a kórházakban. A tanulmány vezetője, Dr. Arthur R. Wlliams (Columbia University és New York State Psychiatric Institute, New York City) elmondta azt is, hogy a „kezelés után visszaeső és túladagolásban szenvedő személyek aránya aggasztóan magas, ami arra utal, hogy a buprenorfin leállítása életveszélyes lehet.” Kifejtette a Medscape Medical News-nak, hogy emiatt a magas kockázat miatt a buprenorfin kezelés fenntartása, folytatása a lehető legfontosabb teendő.

Az American Journal of Psychiatry c. folyóiratban online megjelent vizsgálatba 8996 olyan felnőtt került be, akinél minimum 6 hónapig alkalmaztak buprenorfin kezelést, illetve a buprenorfin leállítása után még további 6 hónapig követhetők voltak a Medicaid adatbázisában (a Medicaid az alacsony jövedelműek szövetségi és tagállami támogatási rendszere az USA-ban). A legtöbb résztvevő (91,5%) fehér bőrű volt, 61%-uk volt a nő, és több mint a háromnegyedük (76,4%) mindössze 25-44 éves volt. A betegeket a buprenorfin kezelés hossza alapján négy csoportra osztották: a 6-9 hónapig kezeltek, a 9-12 hónapig, a 12-15 hónapig, valamint a 15-18 hónapig kezeltek csoportjaira. A buprenorfin kezelés leállítása után még további 6 hónapig figyelték a betegeket. A 6-9 hónapig kezeltek csoportjában lényegesen több volt a sürgősségi osztályokon történő megjelenések aránya a 15-18 hónapig kezeltek csoportjához képest (48,6% vs 41,2%, P=0,001), magasabb volt az egyéb kórházi bentfekvések száma (13,9% vs 11,3%, P=0,05) és az újabb opioid-receptekre való igény is (25,9% vs 19,1%, P=0,001). A túladagolások aránya kb. azonosan alakult a csoportok között: épp valamivel 5% fölött volt azon személyek aránya minden csoportban, akik a buprenorfin abbahagyása utáni 6 hónapban túladagolták magukat. Bár ez az 5% a tanulmány értékelhetőségét korlátozóan alacsony aránynak tűnik, de tudni kell, hogy ez a százalékos arány nem tartalmaz számos olyan esetet, amikor egészségügyi kisegítő személyzet, járókelők, barátok vagy családtagok segítettek a túladagolt személynek, és azokat az eseteket sem tartalmazza, amikor a beteg elhunyt a túladagolás miatt. A 18 hónapon túli buprenorfin-kezelés alatt és annak abbahagyása utáni túladagolás között már nincs különbség. Azoknál a betegeknél, akik komorbid pszichiátriai betegségekben is szenvedtek vagy az opiát függőség mellett egyéb káros anyag (alkohol, nem opiát tulajdonságú anyagok) függőségük is volt, magasabb volt a buprenorfin leállítása utáni kórházi bennfekvések, vagy sürgősségi ellátások aránya. Az alkoholbetegség több mint kétszeresére emelte a túladagolások gyakoriságát (OR: 2,02).

A vizsgálat tanusága szerint a 18 hónapos buprenorfin-kezelés egy átlagos személy számára közel sem elegendő, tehát a „hosszabb a jobb” elvet kell alkalmazni. Átfogó kutatások hiányában ma sem lehet megmondani, hogy meddig kell egy optimális buprenorfin-kezelésnek tartani. A szakemberek nagy általánosságban megegyeznek abban, hogy minimum 1-2 évig, sőt esetenként még ennél is hosszabban kell a kezelést alkalmazni, viszont számos egészségbiztosító csak 6 vagy 12 hónapig fedezi a költségeket. A buprenorfin előnye, hogy csak naponta egyszer, vagy csak másodnaponta kell szedni. Farmakológiailag a buprenorfin a µ-opioid receptor részleges antagonistája, míg a methadon annak teljes antagonistája, de utóbbi csak szabályozott opioid-gyógyítási programokban áll rendelkezésre az USA-ban.

Dr. Lynn Webster (az American Academy of Pain Medicine volt elnöke, PRA Health Sciences, Salt Lake City, Utah) elmondta, hogy az eredmények összhangbban vannak a methadont használattal foglalkozó tanulmányok eredményeivel. Az igen hatásos methadont már az 1950-es évek óta hosszú kúrákban használják, a buprenorfint viszont csak 2002-ben engedélyezte az FDA opioid függőség kezelésére. Igen sok problémát okoz, hogy a szert sok orvos csak 3-5 naponként adja a betegnek, aztán abbahagyja az adását, ami egyáltalán nem megfelelő és veszélyes, növeli a túladagolás és a halál kockázatát. A betegbiztosítók is felelősek a nem megfelelő használatért, hiszen nem fionanszírozzák kellő ideig az opiát elvonási terápiákat.  

Források:

1. Anderson P. Discontinuing buprenorphine too soon ’life-threatening’. Medscape Medical News > Psychiatry News. December 03, 2019.

2. Williams AR, Samples H, Crystal S, et al.  Acute care, prescription opioid use, and overdose following discontinuation of long-term buprenorphin treatment for opioid use disorder. Am J Psychiatry. Published online 2 Dec 2019, https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2019.19060612

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.