hirdetés

Az opioid addikció kezelésének korlátai az USA-ban

Az USA egyes etnikumai között drámai különbségek vannak a buprenorfinhoz való hozzájutásban.

hirdetés

Egy új kutatás szerint kisebbségekhez tartozó opioid addikcióban szenvedő amerikaiaknak fehér társaiknál jóval kevesebb esélyük van arra, hogy függőségük kezelésére buprenorfint írjanak fel számukra.

A JAMA Psychiatry 2019. május 8-i számában online megjelent tanulmány szerzői a National Ambulatory Medical Care Survey és a National Hospital Ambulatory Medical Care Survey 2012 és 2015 közötti, 13,4 millió járóbeteg-megjelenést tartalmazó adatbázisából kiemelték azokat az eseteket, amikor az ambuláns vizit alkalmával buprenorfint írtak fel. A szerzők arra voltak kiváncsiak, hogy a különböző etnikumhoz tartozók milyen eséllyel férnek hozzá a buprenorfinhoz, amely az opioid addikció (OUD, opioid use disorder) egyik igazolt kezelési lehetősége, felírása ilyen célból teljesen legális. 

Számításaik szerint 2004 és 2015 között 32%-kal (0,04%-ról 0,36%-ra) nőtt azoknak az orvos-beteg találkozóknak az aránya, amikor buprenorfin felírás történt. A szert számottevően többször (35-ször gyakrabban) rendelték a fehér betegeknek (12,7 millió, 95%CI 8,6-16,8 millió) az egyéb etnikumhoz tartozó betegekhez viszonyítva (363.000, 95%CI 134.000-594.000). A feketebőrű betegeknek jelentősen kevesebb esélyük van arra, hogy buprenorfin receptet kapjanak (a fizetési módhoz, a nemhez és az életkorhoz igazítva, OR: 0,23, 95%CI 0,13-0,44). Ugyanakkor a szerzők megjegyzik, hogy a két adatbázis adatai nem tartalmazták az OUD prevalenciáját, de a 2017-es National Survey on Drug Use and Health szerint az OUD prevalenciája a fekete és a fehér felnőttek körében hasonló (3,5% és 4,7%).

A betegek csaknem 40%-a készpénzzel fizetett a szerért, közel 35%-uknak a magánbiztosítása fedezte a költségeket. A beteg anyagi helyzete is lényeges szempont az orvos döntésekor: Ohio államban pl. az orvosok fele csak akkor javasolja a buprenorfint kezelést, ha a beteg azt ki tudja fizetni, ami újabb akadályt jelent az alacsony keresetűek számára.

A tanulmány első szerzője, Dr. Pooja Lagisetty (University of Michigan Medical) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy  bár az OUD túladagolás minden etnikumot egyformán érint „kutatásunk rávilágított, hogy az opioid addikcióban szenvedő amerikai betegek körében etnikai és szocioekonómiai háttér szerint óriási különbségek vannak a buprenorfinhoz való hozzájutásban”, bár igen fontos lenne, hogy „OUD-ban szenvedő betegek etnikumtól, vagy fizetőképességtől függetlenül, egyenlően juthassanak hozzá ehhez a kezeléshez", hisz az opioidokkal összefüggő halálozás egyre nő az Egyesült Államokban.

Eddig még nem történt olyan vizsgálat, mely széleskörűen tanulmányozta volna a buprenorfin felírását, bár már volt egy előző vizsgálat, melyben New York City környékén kimutatták a buprenorfin kezelések faji és etnikai alapon észlelhető egyenlőtlenségét (Hansen).

Dr. Brendan Saloner (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Maryland) a tanulmányhoz fűzött kommentárjában elmondta, hogy az OUD buprenorfinnal történő kezeléséhez való hozzájutás a kedvező anyagi helyzetű közösségekre korlátozódik, és csak nagyon kis százalékban jutnak hozzá a szegények vagy a kisebbséghez tartozók, részben azért, mert a kezelés költségeit csak igen kevés magánbiztosítás fedezi.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatry News

2. JAMA Psychiatry

3. Drug and Alcohol Dependence 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.