hirdetés

Felelőtlenség kannabiszt használni az opioidok pótlására

Bár már az Egyesült Államok két államában jóváhagyták, hogy az opiodok pótlására a klinikusok kannabiszt használjanak, néhány szakértő nem ért egyet ezzel a gyakorlattal.

hirdetés

A gyógyszerfüggőség két ismert szakértője, Dr. Keith Humphreys (Stanford University, Palo Alto, Kalifornia) és Dr. Richard Saitz (Boston University School of Public Health, Massachusetts) a JAMA 2019. február 1-i számában megjelent cikkükben szembe szállnak azzal az általános vélekedéssel, mely szerint a kannabisz éppen olyan hatásos, mint az opioidok, ráadásul biztonságosabb. Úgy gondolják, hogy az opioid függőség pótlására adott kannabiszkezelés veszélyeket hordoz magában.

Az USA 33 állama, továbbá Washington DC, Guam és Puerto Rico szigete legalizálta a kannabiszt orvosi célra, és 10 államban és Washington DC-ben a National Council on State Legislature alapján rekreációs célra is engedélyezett. New York és Illinois államok tervezik az orvosi marihuána törvény módosítását és engedélyezni kívánják a kannabisz használatát opioid pótlásra is, a beteg döntése alapján.

Saiz és Humphreys szerint az, hogy a beteg önmaga helyettesíti a gyógyszert egy másikkal (pl. a kannabisszal), egyszerűen felelőtlen, és újragondolást igényel. „Egyetlen olyan randomizált klinikai vizsgálat sincs, ahol az opioidok helyett kannabiszt adtak volna, vagy a kannabiszt methadonnal, vagy buprenorphonnal kezelt opioid függőknél alkalmazták volna.”Csak gyenge lábakon álló bizonyítékaink vannak a kannabisz neuropátiás fájdalmat enyhítő hatásáról és egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy alkalmas más típusú fájdalom enyhítésére. Egyesek azzal indokolják használatát, hogy a kannabisz alkalmazásakor kevesebb a túladagolás, mint opioidok esetén. A Journal of Addiction Medicine 2018-ban megjelent egyetlen egyéni szintű (individual-level) vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy „az orvosi kannabisz több használót és több téves opioid-felírást indukál.” A múlt év őszén az American Journal of Psychiatry-ban megjelent regressziós analízis hasonló eredménnyel zárult: a kannabisz növeli a nem orvosi célú opioid felhasználást és az opioid használatból eredő problémákat.

Saitz és Humphreys megemlítik, hogy a kannabisz használata számos egyéb, gyakran figyelmen kívül hagyott kockázatot rejt, a szer pl. közlekedési balesetek, kognitív zavarok, agyi strukturális elváltozások és pszichés tünetek kiváltója lehet, ráadásul használatakor is kialakulhat függőség. Az orvosi kannabisz- és a kannabisz-eredetű szerek hatékonyságának és biztonságosságának igazolásához további vizsgálatokra van szükség, amelyeknek meg kell felelniük a klinikai vizsgálatok szabályainak. Az American Society of Anesthesiologists (ASA) vezetője, Dr. Asokumar Buvanendran (Rush University Medical Center, Chicago, Illinois) is azt hangsúlyozza, hogy : „nincs elég kutatás és tudás a kannabisszal kapcsolatban, támogatni kell a további kutatásokat.” Dr. Kevin Boehnke (University of Michigan, Ann Arbor) szerint a legtöbb kannabisz-vizsgálat módszertani hibákat tartalmaz, de a krónikus fájdalom opioidokkal történő kezelésének bizonyítékai is gyengék. Rendszerint nem tesznek különbséget a pszichoaktív tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD) között, holott a THC nagyobb egészségügyi kockázatú kannabisz származék, míg a CBD kevésbé okoz függőséget. Boehnke szerint a kannabisz mellékhatásai kevésbé veszélyesek, és kisebb a függőség kialakulásának kockázata, mint az opioidok alkalmazása esetén. Az opioidok és a kannabisz egyaránt relatíve hatástalan fájdalomcsillapítók, de „az egyik képes ölni, a másik meg nem.”

A krónikus fájdalom a betegek által említett leggyakoribb panasz (62%), ezért használják az orvosi marihuanát az USA egyes államaiban. A krónikus fájdalom mintegy 100 millió amerikait érint, tehát nem meglepő, hogy a kezelés lehetőségei iránt nagy a tudományos és laikus érdeklődés. Fontos lenne egy országos adatbázist készíteni, melyben értékelni kellene a különböző betegségekben használt orvosi marihuána előnyeit és kockázatait.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatry News

2. JAMA

3. Health Affairs

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.