hirdetés

Naloxonnal a halálos opioid túladagolás ellen

A naloxon szabad hozzáférhetősége csökkenti a halálos opioid túladagolások számát az USA-ban.

hirdetés

Egy új amerikai felmérés szerint azokban az amerikai államokban, melyekben a gyógyszertárak recept nélkül árusíthatnak naloxont, kevesebb halálos végű opioid túladagolás következik be.

Az opioid krízis a modern Amerika legjelentősebb gyógyszer-járványa. 2017-ben az USA-ban naponta csaknem 200, egy év alatt 72.000 ember halt meg gyógyszer- illetve drog-túladagolás miatt. Közülük 49.000-ren vesztették életüket opioid-tartalmú szerek túlfogyasztása miatt, jóval többen, mint ahányan autóbalesetben haltak meg (forrás: 24hu. D. Kovács Ildikó - Benke Ágnes, 2019.03.02.).

Az amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) már 2011-ben hivatalosan kimondta, hogy az Egyesült Államokban opiodjárvány van: a függők száma jelenleg kb. 2,6 millió. A naloxon egy tiszta opioid-antagonista, mely nem rendelkezik sem agonista, sem morfinszerű hatásokkal. Visszafordíthatja az opiátok (pl. ópium, morfin, heroin, stb.) túladagolásának életveszélyes tüneteit.

A JAMA Internal Medicine-ben 2019. május 6-án megjelent tanulmány szerint csaknem 30%-kal csökkent az USA azon államaiban a halálos végű opioid túladagolások száma, ahol a gyógyszerészeknek megengedett a naloxon kiadása közvetlenül a betegek számára - azokhoz az államokhoz képest, ahol ezt tiltja a törvény.

A tanulmány társszerzője, Rosalie Liccardo Pacula (Drug Policy Center at the RAND Corporation in Santa Monica, California) elmondta, hogy „az eredmények hozzájárulnak azokhoz a bizonyítékokhoz, melyek szerint a naloxon szabad hozzáférhetőségét biztosító szabályozás csökkenti az opioidokkal járó veszélyeket. Gyógyszertárak mindenütt vannak és könnyen elérhetők”. A recept nélküli naloxon kiadásának egyik legnagyobb előnye az, hogy a gyógyszerész közvetlen érintkezésbe kerül a beteggel, vagy a szülővel, ha ő megy el a patikába a gyermekének szóló opioid recepttel, és felhívhatja a beteg, vagy a szülők figyelmét az opioidok kockázataira.

Pacula és munkatársai átnézték a State Drug Utilization Data adatait 2010 és 2016 között, mely a Medicaid által nyilvántartott gyógyszerfelírásokat tartalmazza továbbá a National Center for Health Statistics System 2005 és 2016 közötti adatbázisát, ahol az opioid halálozási adatok találhatók. Míg 2010 előtt csak néhány államban könnyítettek a naloxon felírásának lehetőségein, 2016-ra már az USA 47 államában volt valamiféle engedmény ezen életmentő gyógyszer hozzáférhetőségével kapcsolatban, de csak 9 államban engedélyezték azt, hogy a gyógyszerész közvetlenül kiadhassa a betegnek naloxont.

2005 és 2016 között a havonkénti fatális opioid túladagolás aránya 0,59/100.000 fő volt, viszont 2010 és 2016 között a naloxon negyedévenkénti felírási aránya nem volt jelentős, mindössze 0,046/100.000 fő volt. A 2016-ban nyilvántartott opioid halálozások elemzésekor azt találták, hogy a naloxont az arra rászorulóknak közvetlen patikai hozzáférést engedélyező államokban 27%-kal csökkent az opioid túladagolásból származó halálozás, és jelentősen nőtt a sürgősségi osztályok nem halálos túladagolás miatti forgalma.

Dr. Michael Lynch (Pittsburgh Medical Center, Pennsylvania) kommentárjában hozzáfűzte, hogy a túladagolás miatti halálozás csökkenése nem kizárólag a közvetlen patikai naloxon kiadás engedélyezésének következménye, és, hogy a legtöbb túladagolás okozta halál a nem hivatalosan felírt (illegális) opioidok fogyasztásából ered. Épp ezért szabályozni kellene, mit tegyen a gyógyszerész, ha a beteg naloxont kér, de ez a beteg  nem szerepel abban a nyilvántartásban, ami a hivatalosan, orvosi rendelvényre opiátokat szedő betegek nevét tartalmazza. Fontos, hogy a  naloxon segítségével megmenekülő beteget a továbbiakban lássa orvos, és rehabilitácós kezelésben részesüljön.

 

Forrás:

1. Reuters Information

2. JAMA Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.