hirdetés

Az p16INK4A és a humán papillomavírus prognosztikai jelentősége a III. fázisú TROG 02.02 vizsgálat során kezelt, oropharyngealis carcinomában szenvedő betegeknél

Célkitűzés
A p16 fehérje és humán papillomavírus (HPV, human papillomavirus) prognosztikai jelentőségét kívántuk meghatározni egy III. fázisú radiokemoterápiás vizsgálatban részt vevő, oropharyngealis carcinomában szenvedő betegeknél.

Betegek és módszerek
A III. és IV. stádiumú fej-nyak táji laphámsejtes carcinomában szenvedő betegeket véletlenszerűen soroltuk be az egyidejűleg végzett sugárterápia + cisplatin kombinációs kezelés mellett tirapazaminnal is kezelt, illetve nem kezelt csoportok egyikébe. A jelen alvizsgálatban csak az oropharyngealis rákban szenvedő betegeket vizsgáltuk. A p16 fehérjét immunhisztokémiával, a HPV-t in situ hibridizációval és polimeráz láncreakcióval mutattuk ki.

Eredmények
A p16-vizsgálat céljára szövettani metszet a 465-ből 206 beteg esetében állt rendelkezésre. Közülük 185-öt lehetett az elemzésbe bevonni, a p16 és a HPV jelenléte 172 betegnél volt értékelhető. A 185 betegből 106 beteg (57%) bizonyult p16-pozitívnak, a p16 és HPV értékelésére alkalmas mintával rendelkező 102 beteg közül 88 beteg (86%) volt egyben HPV-pozitívis. A p16-pozitív betegek alacsonyabb T- és magasabb N-kategóriába tartoztak, illetve jobb volt az Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) szerinti általános állapotuk. A p16-pozitív daganatok esetén a p16-negatív daganatokhoz képest jobb volt a 2 éves teljes túlélés (91%vs. 74%; kockázati arány [HR, hazard ratio], 0,36; 95% CI, 0,17–0,74; p = 0,004), valamint a terápiával szembeni rezisztencia nélküli túlélés (87% vs. 72%; HR, 0,39; 95% CI, 0,20–0,74;p = 0,003). A p16 jelenléte a többváltozós elemzés alapján szignifikáns prognosztikai faktornak bizonyult (HR, 0,45; 95% CI, 0,21–0,96; p = 0,04). A p16-pozitív betegeknél kisebb volt a lokoregionális terápiával szembeni rezisztencia és az egyéb okok miatt bekövetkező halálozás aránya is. A tirapazaminnal kezelt csoportban a p16-negatív betegeknél tendenciaszerûenjobb volt a lokoregionális daganatkontroll (HR, 0,33; 95% CI, 0,09–1,24; p = 0,13).

Következtetés
A HPV-hez társuló oropharyngealis rák külön klinikai entitás, melynek prognózisa cisplatin-alapú radiokemoterápiás kezelés esetén kedvezőbb a HPV-negatív oropharyngealis rákhoz képest.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Danny Rischin, Richard J. Young, Richard Fisher, Stephen B. Fox, Quynh-Thu Le, Lester J. Peters,Ben Solomon, Jimin Choi, Brian O’Sullivan, Lizbeth M. Kenny, és Grant A. McArthur
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.