hirdetés
hirdetés

Laudáció a szülésznőknek

Bábák és a gyermekágyi láz

Mikor az orvostudomány fejlődéséről esik szó, mind a nagyközönség, mind pedig a szakma tagjai csaknem automatikusan kiváló tehetségű orvostudósok felfedezéseire gondolnak. Valójában a szülészet tekintetében a történelmi tények nem támogatják a közvélemény előítéletét. Noha a nők egészségügyi ellátása Hippokratész óta orvosi feladat volt, valami megmagyarázhatatlan logika alapján az orvostársadalom évszázadokon keresztül világszerte elhárította magától a várandós és vajúdó asszonyok kezelését és ellátását. A feladat, hogy átsegítsék a nőket az anyaság viszontagságain, tanulatlan bábákra hárult, kik tapasztalataikra és tévedéseikre támaszkodva sajátították el szakmai ismereteiket. Némelyik középkori német államban botrányos erkölcstelenségnek tekintették férfi részvételét a szülés vezetésében, mely halálbüntetést érdemelt. Ily módon a szülészet (midwifery) hermetikusan elkülönült az orvostudománytól. Ezt a szakmát a tudatlan asszonynép „mesterségének” tartották, melynek gyakorlatát az orvosok méltóságukon alulinak tekintették. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Iffy László, Faculty of the University of Medicine and Dentistry of New Jersey, USA
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.