hirdetés

Biztonságos-e a hepatocelluláris carcinoma perkután rádiófrekvenciás termikus ablációja?

Célkitűzés. A napi gyakorlatban kívántuk tanulmányozni a sebészeti terápiára nem alkalmas hepatocelluláris carcinoma perkután rádiófrekvenciás ablációjának (RFA) biztonságosságát és hatásosságát.

Módszerek. Összesen 63 HCC-s (szoliter góc <5 cm vagy két góc <3 cm), cirrhosisos, nem válogatott beteget kezeltünk RFA-val. A betegek többsége kompenzált májbetegségben (73% Child A) szenvedett, és a daganat korai stádiumú volt (87% CLIP 0–1). A beavatkozás javallatának megoszlása a következő volt: HCC primer kezelése (30 beteg), májtranszplantáció előtti adjuváns terápia (15 beteg), korábbi daganatellenes kezelés ellenére progrediáló HCC palliatív kezelése (18 eset). Az RFA-t változtatható méretű, 10 horgas elektródával végeztük, melyet 100 kW-os elektromos generátorhoz kapcsoltunk.

Eredmények. Nyolcvan ülésben 71 elváltozást kezeltünk. Tizenhat beteg szorult adjuváns kemoembolizációra. A betegeket átlagosan 18±12 hónapon keresztül követtük. Primer/adjuváns kezeléssel a betegek 87%-ánál értünk el objektív választ. Májtranszplantáció során a betegek 38%-ánál észleltünk az eltávolított májban teljes szöveti necrosist. Primer/adjuváns kezelés után a túlélés egy, két, illetve három év elteltével 95%, 76%, illetve 72%, míg a palliatív kezelés mellett a túlélési arány rendre 82%, 68%, illetve 51% volt. Jelentősebb mellékhatásokat (haemoperitoneum, pleuritis, pneumothorax és sepsis) a betegek 6,3%-ánál észleltünk. Megjegyzésre érdemes, hogy az egyetlen ülésben alkalmazott RFA utáni két hónapban két betegnél a daganat gyors progresszióját észleltük (egy betegnél a vena portae tumoros thrombosisát és többgócú HCC-t, egy másik betegnél bőr- és tüdőáttéteket).

Következtetések. A 3 cm-nél nem nagyobb elváltozások esetében perkután RFA-val a betegek többségénél biztonságos, lokális tumor-necrosis érhető el. Mivel az eljárás súlyos szövődményekkel és gyors daganatszóródással járhat, a kezelésre alkalmas egyének gondos kiválasztása javasolható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Claudio Zavaglia, Rocco Corso, Antonio Rampoldi, Maria Vinci, Luca Saverio Belli, Marcello Vangeli, Marco Solcia, Chiara Castoldi, Cleofe Prisco, Angelo Vanzulli és Giovambattista Pinzello
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.