hirdetés

Cetuximabbal kiegészített első vonalbeli taxán/ carboplatin kezelés az előrehaladott stádiumú, nem kissejtes tüdőrák terápiájában: a véletlen besorolásos, multicentrikus, III. fázisú BMS099 vizsgálat eredményei

Célkitűzés
Vizsgálatunk célkitûzése a cetuximabbal kiegészített elsô vonalbeli taxán/carboplatin (TC)kezelés hatásosságának tanulmányozása az elôrehaladott stádiumú nem kissejtes tüdôrák(NSCLC, non-small-cell lung cancer) terápiájában.

Betegek és módszerek
A multicentrikus, nyílt, III. fázisú tanulmányba 676, IIIB (pleuralis effúzió) vagy IV. stádiumúNSCLC-ben szenvedô és kemoterápiában még nem részesült beteget vontunk be, adaganat szövettani jellegére vagy az epidermális növekedési faktor receptorának (EGFR,epidermal growth factor receptor) expressziójára vonatkozó megszorítások nélkül. A betegeketvéletlen besorolással osztottuk be a cetuximab/TC vagy az önmagában alkalmazottTC-kezelés ágára. A TC-kezelés a következôképpen tevôdött össze: paclitaxel (225 mg/m2)vagy docetaxel (75 mg/m2), a kezelôorvos döntése szerint, valamint carboplatin (AUC = 6) aháromhetes ciklusok elsô napján, legfeljebb 6 ciklusban. A cetuximabot (400 mg/m2 kezdôadag a ciklus 1. napján, majd heti 250 mg/m2) a progresszió észleléséig vagy bármilyenelfogadhatatlantoxikus hatás jelentkezéséig kapták a betegek. Elsôdleges végpontként aprogressziómentestúlélést (PFS, progression-free survival) elemeztük a radiológusokbólálló független bizottság (PFS-IRRC) értékelése alapján; fô másodlagos végpontokként ateljes hatásarányt (ORR, overall response rate), a teljes túlélést (OS, overall survival), azéletminôséget(QoL, quality of life) és a kezelés biztonságosságát vizsgáltuk. A vizsgálókértékelésénalapuló PFS- és ORR-elemzésre ugyancsak kitértünk.

Eredmények
A PFS-IRRC medián értéke a cetuximab/TC-ágon 4,40 hónapnak, a TC-ágon 4,24 hónapnakadódott (kockázati arány [HR, hazard ratio] = 0,902; 95%-os megbízhatósági tartomány[CI, confidence interval], 0,761–1,069; p = 0,236). A teljes túlélés mediánja a cetuximab/TC -kezelés ágán 9,69 hónapnak, a TC-terápia ágán 8,38 hónapnak bizonyult (HR = 0,890;95% CI, 0,754–1,051; p = 0,169). Az IRRC által értékelt teljes hatásarány (ORR-IRRC) acetuximab/TC-ág betegei körében 25,7%, a TC-ág betegei körében 17,2% volt (p = 0,007).A cetuximabbal kiegészített kombinációs kezelés nemkívánatos hatásai kezelhetônek bizonyultak,és összhangban álltak az összetevôkre jellemzô mellékhatásokkal.

Következtetések
A TC kombináció cetuximabbal történô kiegészítése nem javította szignifikánsan az elsôdlegesvégpontot, azaz az IRCC által értékelt progressziómentes túlélést, az IRCC értékelésénalapuló teljes hatásarány azonban szignifikánsan javult. A teljes túlélés terén megmutatkozókülönbség a cetuximabtartalmú kezelés kedvezôbb hatását jelezte, a statisztikai szignifikanciahatárértékét azonban nem érte el.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Thomas J. Lynch, Taral Patel, Luke Dreisbach, Michael McCleod, William J. Heim, Robert C. Hermann, Eugene Paschold, Nicholas O. Iannotti, Shaker Dakhil, Steven Gorton, Virginie Pautret, Martin R. Weber és Donald Woytowitz
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.