hirdetés

Egyenletes vérnyomáscsökkenés renális denervációval

A RADIANCE vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a magas vérnyomással küzdő páciensek szisztolés vérnyomása szignifikánsan csökkenthető ultrahanggal végzett renális denervációval.

 

hirdetés

A 3 vizsgálat (RADIANCE II, RADIANCE-HTN SOLO, RADIANCE-HTN TRIO) eredménye összhangban van az ESC European Association of Percutaneous Cardiovascular Interventions renális denervációra vonatkozó 2023-as konszenzusával. Mindhárom vizsgálat során a Paradise katéteres eszközt (ReCor Medical) használták, amely az ultrahang energiája segítségével roncsolja a renális szimpatikus idegi aktivitást.

A RADIANCE-HTN SOLO vizsgálatba olyan enyhe-közepes magas vérnyomásban szenvedő pácienseket vontak be, akik nem szedtek gyógyszert, a RADIANCE-HTN TRIO vizsgálat alanyai pedig olyan betegek voltak, akiknek a fix dózisú, egytablettás, három hatóanyagú antihipertenzív kezelés ellenére magas volt a vérnyomása. A beavatkozás hatására mindkét vizsgálatban szignifikánsan csökkent a páciensek vérnyomása.

A legnagyobb és legfontosabb RADIANCE II vizsgálatban 224 hypertoniás beteget vizsgáltak, akiktől megvonták a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. 2:1 arányban randomizálták őket az ultrahangos renális denervációs és a beavatkozást színlelő (“sham”) csoportba. 2 hónap elteltével az aktív csoport tagjai között a nappali ambuláns szisztolés vérnyomás átlagos csökkenése -7,9 Hgmm, míg a “sham” csoportban -1,8 Hgmm volt. A két csoport közötti -6,3 Hgmm különbség statisztikailag erősen szignifikáns (p<0,0001) és klinikailag releváns volt. A vérnyomás már 1 hónappal a beavatkozást követően csökkent és 24 órán át egyenletesen fennállt.

A 3 vizsgálat összesített analízisébe összesen 506 pácienst válogattak be. 293 főt randomizáltak az ultrahangos renális denervációs, 213 főt pedig a “sham” csoportba. 2 hónap múlva a nappali ambuláns szisztolés vérnyomás az aktív kezelési csoportban átlagosan 141,8 Hgmm-re csökkent, míg a “sham” csoport átlaga 147,9 Hgmm volt (az átlagok különbsége szignifikáns volt: p<0,001). A beavatkozásra adott nagyobb mértékű válaszreakció független prediktora volt a magasabb kiindulási vérnyomás és szívfrekvencia, valamint az orthostaticus hypertensio jelenléte.

A korai biztonságossági végpontokban nem találtak különbséget a csoportok között.

Hosszabb távú adatok szükségesek

Dr. Clyde Yancy (Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago), Dr. Gregg Fonarow (University of California, Los Angeles) és Dr. Patrick O'Gara (Brigham and Women's Hospital, Boston) a renális denervációra vonatkozóan hosszabb távú adatokat tartanak szükségesnek. Véleményük szerint az utánkövetés túl rövid volt a klinikai kimenetelek meghatározásához, és ez idő alatt is már számszerűen több, biztonságossági aggályt felvető esemény fordult elő az ultrahangos beavatkozásnak alávetett csoportban a “sham” kontroll csoportéhoz képest.

További vizsgálatok szükségesek a páciens beválogatás, a renális denerváció anatómiai vagy élettani korlátai, a vérnyomás csökkenés tartós fennállása, valamint a beavatkozást végző operátor, illetve intézmény felé támasztott követelmények tekintetében is.

Az ultrahangos renális denervációval elérhető vérnyomáscsökkenés nagyságrendje megközelíti egy további gyógyszercsoport terápiába való bevezetésével elérhető mértéket, ugyanakkor valószínűleg kisebb mértékű, mint a mineralokortikoid receptor antagonista hozzáadásával elérhető csökkenés. Hasonlóképpen, az életmódváltás egyéni és csoportos előnye egyenértékű és valószínűleg meg is haladja az ultrahangos renális denervációnak tulajdonítható vérnyomás-csökkenést. Az életmódváltással kapcsolatos törekvésekre azonban sok beteg nem reagál megfelelően.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/989006

Kapcsolódó cikkek:

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.