hirdetés

EPIGENETIKA – KREDITPONTSZERZÉSI LEHETŐSÉG!

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

A szakcikk elolvasását követően a tesztkérdéssor minimum 70%-os helyes megválaszolása esetén 2 kreditpont szerezhető az alábbi szakterületek orvosai számára:

 

  • Csecsemő-és gyermekgyógyászat
  • Gyermek gasztroenterológia
  • Gasztroenterológia
  • Háziorvostan
  • Szülészet-nőgyógyászat
  • Molekuláris Genetikai Diagnosztika
  • Üzemorvostan

 

Kitöltési határidő: 2022. december 31.

hirdetés

 Az online továbbképzés támogatója: 

 

 

A várandós nők táplálkozásának hatása az utódokra nézve az epigenetika tükrében

Dr. Tausz István házi gyermekorvos-főorvos

Lurkó-Med Kft.

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

A nők egészségtelen életmódja és táplálkozása az utódokban – epigenetikai folyamatok következtében – több generáción keresztül is számos betegség forrása lehet. Az egészséges életmódra, táplálkozásra való nevelés össztársadalmi érdek.

Közismert tény, hogy a nők várható élettartama magasabb, mint a férfiaké, azonban egészségi állapotuk rosszabb, mint a hasonló korú férfiaké.1 Ennek számos biológiai és szociokulturális oka van. Régi megfigyelés, hogy a fogantatás előtt és a várandósság alatt az édesanyát ért ingerek hatással lehetnek a megszületendő gyermek egészségére. Az utóbbi évtizedekben kialakuló tudományág, az epigenetika mutatott rá a megfigyelések mögötti összefüggésekre. Az epigenetika a „genetikán felüli” folyamatokkal foglalkozik, úgy változik meg az információátvitel a DNS–mRNS–fehérje útvonalon, hogy a DNS bázisszekvenciája nem változik meg, ellentétben a mutációval, delécióval, amikor a DNS-en strukturális változás történik. Az epigenetikai változások stabilan öröklődnek, amit a kromoszómában létrejött változás okoz, a DNS nukleotid sorrend változása nélkül. A mitózis törvényszerűségei alapján minden testi sejtünk DNS állománya ugyanolyan bázisszekvenciával rendelkezik, azonban a DNS spirál különböző részei válnak az egyedfejlődés során aktívvá (despiralizált) és inaktívvá (spiralizált). A DNS spirál 98%-a része inaktív, spiralizált állapotban van. A spiralizáció és despiralizáció szabályozását a DNS inaktív promoter régiója és a DNS spirált összetartó hiszton fehérjék végzik. A spiralizáció és despiralizáció térben és időben történő folyamata beprogramozódott az egyedfejlődés során. Ezt a programozást képesek befolyásolni a különböző epigenetikai mechanizmusok.

Az alábbi fontosabb epigenetikai mechanizmusok okozzák egy adott gén expresszivitását:

  1. A promoter regióban levő CpG szigetekben a citozin bázis 5. szénatomjához metil csoport kapcsolódik – DNS spiralizáció történik – a szabályozott régió inaktivitása a következmény.
  2. Hiszton fehérjében levő lizin aminosavhoz acetil gyök kapcsolódik és a DNS-nek egy szakasza despiralizálódik, aminek következtében a szabályozott terület aktívvá válik.
  3. Micro-RNS-ek szabályozzák az 1. és 2. pontban említett folyamatokat.

A fogantatás előtt és a várandósság alatt a kismamát ért külső noxák, mérgező anyagok, egészségtelen táplálkozás, elhízás a fentebb említett epigenetikai folyamatok útján úgy okoznak továbbörökíthető betegségeket a megszületendő gyermeknél, hogy a DNS bázis szekvenciája változatlan marad. Ritkán súlyosabb kórképek (Beckwith–Wiedemann-szindróma, Silver–Russell-szindróma, Prader–Willi-szindróma, és Angelman-szindróma) alakulhatnak ki.2

Gyakrabban enyhébb tünetek jelentkeznek. Számos adat igazolja, hogy a nőket a várandósság alatt ért számos stressz, táplálkozási zavar epigenetikai folyamatokon keresztül károsítja a születendő gyermek kognitív funkcióit. Az első trimeszterben a központi idegrendszer még nagyon képlékeny és sérülékeny, ebben az időszakban alakulnak ki az idegpályák.

Az evészavarok 90–95%-ban a nőket érintik.1A várandósság alatti táplálkozási zavarok leggyakoribb problémája az elhízás. A terhesség alatti fokozott súlynövekedés hajlamosít a GDM-re. A GDM-es anyák epigenetikai folyamatok útján átörökítik az elhízásra, diabetesre, kardiovaszkuláris betegségekre való hajlamot gyermekeiknek, amit ők továbbörökítenek. Az első 1000 nap a fogantatástól 2 éves korig kulcsszerepet játszik a fejlődés programozásában és befolyásolhatja a későbbi életszakaszokban a „nem fertőző betegségekre” (szív-érrendszeri betegségek, elhízás, cukorbetegség atópiás kórképek) való hajlamot. Az anya egészségtelen táplálkozása a terhesség alatt az utódok szövetében miRNS-szabályozási zavarral jár, ami epigenetikai mechanizmusokon keresztül krónikus gyulladásos állapotot alakít ki következményes anyagcserezavarokkal.3

Összefoglalva: Legújabb eredmények arra utalnak, hogy az egész jövőbeli lakosság jólléte szempontjából nagyon fontos a terhesek egészséges táplálkozása. Felnőttkorban kialakuló számos betegség forrása a magzati életből ered.  

 

KVÍZ KITÖLTÉSE

 

 

Irodalomjegyzék:

1. http://www.okostanyer.hu/wpcontent/uploads/2020/07/T%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1si
_Akad%C3%A9miaH%C3%ADrlev%C3%A9l_2020_03_Noi_egeszseg_es_varandossag.pdf

2. Daniela Zuccarello, Ugo Sorrentino, Valeria Brasson, Loris Marin, Chiara Piccolo, Antonio Capalbo, Alessandra Andrisani, Matteo Cassina: Epigenetics of pregnancy: looking beyond the DNA code. Assist Reprod Genet. 2022;39(4):801–816.

3. Hjort L, Martino D, Grunnet LG, Naeem H, Maksimovic J, Olsson AH, Zhang C, Ling C, Olsen SF, Saffery R, Vaag AA. Gestational diabetes and maternal obesity are associated with epigenome-wide methylation changes in children. JCIInsight. 2018;3:17)

hirdetés

cimkék

Cikk[289104] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.