hirdetés

Ezetimib és CV prevenció

Egy japán vizsgálatban az ezetimib alkalmas volt a sztatin rezisztens, magas LDL-koleszterinszintű idős betegekben primer kardiovaszkuláris  prevencióra.

hirdetés

Egy randomizált japán vizsgálat szerint az ezetimib jobban csökkenti az első kardiális események számát a diétához képest olyan 75-104 éves japán betegeken, akiknél emelkedett LDL-koleszterin érték és egy második kockázati faktor is kimutatható volt.

Az EWTOPIA75 tanulmány (Ezetimibe in Prevention of Cerebro- and Cardiovascular Events in Middle- to High-risk Elderly (75 years old or over) Patients with Elevated LDL-Cholesterol: A Multicenter, Randomized, Controlled, Open-label Trial) eredményeit az American Heart Association 2018-as találkozóján adták elő Chicagoban novemberben. A 2009 és 2016 között Japánban végzett vizsgálatba 3796 beteget randomizáltak napi 10 mg ezetimib szedésre és diétára. A 75 évesnél idősebb betegek beválasztási feltétele volt az 5,4 mmol/l-nél magasabb LDL-C koleszterint érték, és legalább egy kardiovaszkuláris kockázati faktor megléte a következő hét közül: 2-es típusú diabétesz, magasvérnyomás, dohányzás, alacsony HDL-koleszterin érték, magas trigliceridszint, perifériás artériás betegség vagy igazolt agyi infarktus. A betegek átlagos életkora 81 év volt, és 74%-uk volt a nőbeteg. A diétázó illetve az ezetimibet szedő csoport kiindulási jellemzői azonosak voltak, az LDL-C átlagosan 6,18 mmol/l volt, a betegeknek 14%-a dohányzott, 88%-uknak magas volt a vérnyomása, amit 136/75 Hgmm-re csökkentettek. A betegeket 3-5 évig követték.

Egy év után az LDL-C szint a kezelt csoportban 6,2 mml/l-ről 4,87 mmol/l-re, a kontroll csoportban 5,56 mmol/l-re csökkent. Az LDL-C-szint folyamatosan csökkent, az ötödik évre az ezetimib csoportban 4,6403 mmol/l-re, a kontroll csoportban 5,0657 mmol/l-re. A HDL-koleszterin és a triglicerid értékekben a kutatók nem láttak szignifikáns változást.

A primer, összesített CV események (hirtelen szívhalál, szívizom infarktus, koronária revaszkularizáció szükségesség, stroke) gyakorisága az ezetimibbel kezelt csoportban lényegesen alacsonyabb volt, mint a kizárólag diétával kezelt csoportban (HR: 0,56, 95%CI 0,50-0,86, P=0,002). A hirtelen szívhalál, vagy a halálos (és nem halálos) szívinfarktusok gyakorisága szintén jelentősen csökkent az ezetimibet kapók csoportjában (HR: 0,60, 95%CI 0,37-0,98, P=0,041), de a két csoport tagjai közt nem volt különbség a cerebrovaszkuláris történések számában, és a bármely okból bekövetkező halálozás arányaiban sem. A két csoport betegeinél egyaránt kb. 10%-ban jegyeztek fel mellékhatást.

Egy év után a kezelt csoportban mind az LDL-koleszterin-szint, mind az összesített kardiovaszkuláris (CV) események kockázata nagyobb mértékben csökkent, mint az a Cholesterol Treatment Trialists’ Collaboration által – 27 sztatin terápiás vizsgálat adatai alapján készített - meta-analízise alapján várható lett volna (Lancet 2012;380(9841):581-590). Ugyanakkor a szintén japán embereken végzett PRECISE-IVUS vizsgálat szerint a sztatin terápiához hozzáadott ezetimib igen jelentősen csökkentette az LDL-C-t, ami arra utalt, hogy a japán emberek genetikai okokból jobban reagálnak az ezetimibre (az ezetimib csökkenti a koleszterin felszívódást a vékonybélből).

A vizsgálatot vezető Dr. Yasuyoshi Ouchi (University of Tokyo) kifejtette, hogy „ez az első eset, hogy 75 éves, vagy idősebb, arra alkalmas betegeken a zsírcsökkentő kezeléssel bizonyítani tudtuk az arterioszklerotikus kardiovaszkuláris események primer prevenciójának hatásosságát.”

Dr. Jennifer G. Robinson (University of Iowa, Iowa City) szerint az EWTOPIA75 eredményei „támogatják az ezetimib primér prevenció céljából történő használatát sztatin-intoleráns betegeken”, de nem tudjuk, hogy Japánon kívül a kockázat hasonló mértékű csökkenését lehet-e elérni a világ más részein is. Azt is hozzátette, hogy a sztatinok előnyösebbek a túlélés meghosszabbítása szempontjából, hiszen az EWTOPIA vizsgálatban nem javult a CV-s, vagy az összes halálozás. "Kiváncsian várjuk a STAREE ausztrál vizsgálat eredményeit, melyet atorvastatin adagolással végeznek 70 fölötti személyeken."

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AHA 2018

2. American Heart Association (AHA) Scientific Sessions 2018

3. The Lancet

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.