hirdetés

Feldolgozott élelmiszerek és betegségek

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek és a szívbetegségek, a rák, és a halálozás összefüggése.

hirdetés

A táplálék jóval nagyobb szerepet játszik az egészségünkben és élettartamunkban, mint azt sokan gondolnák. Minden ötödik haláleset megelőzhető lenne a megfelelő táplálkozással. A BMJ-ben most megjelent két új vizsgálat a nagymértékben feldolgozott táplálékok (ultra-processed foods, UPF) és az egészség kapcsolatát vizsgálta. A Tuft University kutatói által végzett vizsgálat szerint a nagymértékben feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás férfiakban növeli a kolorektális rák kockázatát. Az olasz, Pozilli-ben működő IRCCS Neuromed kutatói kimutatták, hogy a gyenge minőségű táplálékokat és a nagy arányban nagymértékben feldolgozott élelmiszereket fogyasztóknál magasabb a szívbetegségek és a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata.

Mit nevezünk „nagymértékben feldolgozott” élelmiszernek?

A Center for Epidemiological Studies in Health and Nutrition at the School of Public Health (University of Sao Paolo, Brazília) kutatói szerint a NOVA élelmiszer-osztályozás szerint az nagymértékben feldolgozott élelmiszerek egy külön csoportot képeznek a NOVA szerinti négy csoportban:

1. csoport: feldolgozatlan, vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek

2. csoport: feldolgozott táplálék-alkotóelemek (olajok, zsírok, sók, cukor)

3. csoport: feldolgozott élelmiszerek

4. csoport: nagymértékben feldolgozott élelmiszerek

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, melyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek nevezzük, ha a termék legalább egy összetevője:

  • cukor, zsír, tartósítószer.
  • természetes – nem feldolgozott – élelmiszereket utánzó adalékanyag
  • ízfokozó, színezék és egyéb adalék.
  • az élelmiszeralkotórészeinek szintézise során keletkező anyag: pl. maltodextrin, magas fruktóz-tartalmú kukorica-szirup, módosított keményítő, hidrogénezett zsírok.

Példák az nagymértékben feldolgozott élelmiszerekre:

  • üdítőitalok és édesített gyümölcslevek
  • sport- és energia-italok
  • „energia-szeletek”
  • levesporok
  • margarin
  • tömeggyártott és csomagolt kenyerek és hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és adalékokkal előállított péktermékek
  • előre gyártott termékek, pl. pizza, hot-dog, chicken nugget, halrudacskák
  • csecsemő-készítmények
  • táplálék-pótló italok
  • tömeggyártott fagylalt
  • cukorkák
  • édesített joghurt

Régebbi vizsgálatokban kimutatták, hogy az amerikaiak napi táplálékának kb. 58%-át nagymértékben feldolgozott élelmiszerek teszik ki, melyek súlygyarapodáshoz vezetnek, különösen nőkben.

Emelkedik a kolorektális rák kockázata

A kolorektális rák az American Cancer Society szerint az Egyesült Államokban a daganatos halálozás harmadik leggyakoribb oka. Előzetes vizsgálatokban kimutatták, hogy az nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása az obesitas, a magas vérnyomás, a koleszterinszint növekedés és néhány daganatos betegség magasabb kockázatával jár, de csak kevés vizsgálatban mérték fel a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek és a kolorektális rák közötti összefüggést.

A kolorektális rák diétás kockázati faktorai között szerepel a nagy mennyiségű vörös hús és feldolgozott hús fogyasztása és a kevés diétás rost és teljes kiőrlésű gabona bevitele.

Az nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a kevés diétás rostot tartalmazó feldolgozott húsok. A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek sok energiát, nagymennyiségű cukrot tartalmaznak, melyek elhízáshoz vezetnek – ez pedig a kolorektális rák ismert kockázati faktora. Ezért a Tuft University kutatói a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek és a kolorektális rák összefüggését vizsgálták amerikai felnőttekben.

3200 kolorektális rákos eset tanulmányozása során kimutatták, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszereket fogyasztó férfiaknál 29%-kal magasabb a kolorektális rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebb ilyet fogyasztanak. Ugyanakkor ez az összefüggés nőkben nem igazolódott.

Úgy találták továbbá, hogy bizonyos nagymértékben feldolgozott élelmiszerek férfiakban és nőkben is emelik a kolorektális rák kockázatát. A több hús-, szárnyas-, tengeri készételt és cukorral édesített italt fogyasztó férfiaknál magasabb a kolorektális daganatok kockázata, mint a csak melegíteni szükséges készételeket fogyasztó nőknél. Dr. Anton Bilchik (okológus sebész, Providence Saint John’s Health Center és a Saint John’s Cancer Institute in Santa Monica, Kalifornia vezetője) a vizsgálatot „nagyon érdekesnek” tartja. „Eddig is tudtuk, hogy nem csak az olyan jól ismert kockázati faktorok – mint az obesitas, a diabetes, a dohányzás – játszanak szerepet a kolorektális rák emelkedett kockázatában, hanem a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása is (ami főleg a tartósítószerekkel, nitrátokkal, és még inkább a vörös húsokkal függ össze), de ez volt az első vizsgálat, melyben az nagymértékben feldolgozott élelmiszerek hatásait vizsgálták”. Meglepő, hogy a kockázat-növekedés elsősorban a férfiakat érinti és inkább a disztális, a bal oldali daganatokkal mutat összefüggést. Ebből és a többi vizsgálatból megtanultuk, hogy. A friss élelmiszereknek fontos anti-inflammatorikus hatásuk van, és a jó baktériumokat és a jó immunsejteket támogatják a betegségek elleni harcban.

Jelenleg a 45 év alatti kolorektális daganatos betegek száma jobban nő, mint bármely más daganattípusban megbetegedetteké. Ennek egyetlen magyarázata van: a feldolgozott élelmiszerek nagy mértékű fogyasztása, aminek következtében a szervezet sejtjei és baktériumai, valamint a daganatok elleni harcban szolgáló immunsejtek között megszakad a kapcsolat, ami csökkentené a daganatok keletkezésének kockázatát.

Növekszik a szívbetegségek és a halálozás kockázata

A kutatók becslése szerint a kardiovaszkuláris betegségek felelősek a világszerte feljegyzett halálozás 32%-áért. A táplálkozás fontos szerepet játszik a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. Korábbi kutatások kimutatták a sok nagymértékben feldolgozott élelmiszert tartalmazó táplálkozás és a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának megnövekedését.

Az új vizsgálatban Dr. Marialaura Bonaccio (Department of Epidemiology and Prevention at IRCCs Neuromed in Pozzilli, Olaszország) és munkatársai a táplálkozás értékelésének két módját hasonlították össze: az egyik csak a tápértéket értékeli (Food Standards Agency Nutrient Profiling System, FSAm-NPS), a másik a NOVA osztályozási rendszer. A munka elsősorban arra irányult, hogy meghatározzák a táplálkozásnak a halálozásra gyakorolt hosszú idejű hatását.

Megállapították, hogy az FSAm-NPS diétás index alapján a leggyengébb minőségű táplálkozás és a NOVA osztályozási rendszer szerinti legtöbb nagymértékben feldolgozott élelmiszert tartalmazó táplálkozás egyaránt a kardiovaszkuláris halálozás megnövekedésével jár. Ha együtt nézzük az eredményeket, akkor látszik, hogy a jelentős fokban feldolgozott élelmiszerek növelik inkább a kockázatot, mint a rossz minőségű táplálkozás.

A betegségek megelőzése érdekében megfogalmazott diétás javaslatok

Lauren Pelehach Sepe Kellmann Wellness Center in New York, NY) szerint a rossz minőségű táplálék a mikrobiom és a gyulladás egyensúlyának megbomlásához vezet és ez számos betegség – többek között a kardiovaszkuláris betegségek – alapja. A kardiovaszkuláris betegségek alapvető kockázati faktora a gyulladás. Bár a kardiovaszkuláris betegségek kezelésére a koleszterincsökkentő eljárásokat használjuk, de egyre inkább látjuk, hogy a koleszterinérték csökkentése mellett a gyulladás megszűntetését kell a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére használni.

Tudjuk, hogy a standard „nyugati diéta”, ami sok nagymértékben feldolgozott élelmiszert tartalmaz és fokozottan gyulladáskeltő, fokozza a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A kardiovaszkuláris betegségek, a kolorektális rák és egyéb egészségügyi problémák kockázatának csökkentés érdekében

A legtöbb készétel sok hozzáadott cukrot, sót, adalékanyagot tartalmaz, melyek erősen gyulladáskeltők. Gyakran műanyag tasakokban vannak, melyek melegítéskor kémiai anyagokat bocsájtanak a táplálékba. Ezek nemcsak gyulladáskeltők, hanem carcinogének.

Forrás:

Pelc C. Ultra-processed foods linked to heart disease, cancer, and death, studies show. Fact checked by Jill Seladi-Schulman. MedcalNewsToday. September 6, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.