hirdetés

Harmincéves nőbeteg asystoliája és syncopéja

Anamnézis és klinikai leletek. A 30 éves nőbeteget, akinek korábban említésre méltó betegsége nem volt, átmeneti eszméletvesztés (syncope) miatt vettük fel klinikánkra. A mentőorvos asystoliát észlelt, amely spontán módon normofrekvenciás sinus-ritmusra váltott át. A felvételkor a beteg kardiovaszkuláris státusában nem észleltünk eltérést.

Vizsgálati leletek. Felvételkor az EKG diszkrét inferior repolarizációs zavart jelzett, amely később kifejezettebbé vált. A szív elektrofiziológiai vizsgálata nem mutatott ki kóros eltérést. A koronarográfia koszorúér-fistulát és a jobb koszorúérből atípusosan eredő ramus circumflexust igazolt.

Diagnózis. Fistula a jobb arteria coronaria és a jobb kamra között. A jobb arteria coronariából (RCA) atípusosan eredő ramus circumflexus (RCX).

Kezelés és kórlefolyás. A kórházi tartózkodás során a beteg kardiopulmonális státusa stabil volt, szívritmuszavart vagy ütéskimaradást nem észleltünk. A beteget DDD-pacemakerrel láttuk el. A fistula katéteres zárását tervezzük.

Következtetések. A szívritmuszavar hátterében néha koszorúér-fistula áll. Ha fiatal betegen észlelünk asystoliát, a szokványos diagnosztikai lépéseken kívül célszerű minél hamarabb a koronarográfiát is elvégezni, különösen akkor, ha EKG-eltérések észlelhetők. A tüneteket okozó koszorúér-fistulát ajánlatos katéteres vagy műtéti úton zárni, már csak azért is, mert a beavatkozás igen csekély kockázattal jár.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
K. Lottermoser - C. Grohé - H. Omran - P. Walger
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.