hirdetés

Hatvankilenc rákkeltő anyag van a dohányfüstben

A dohányfüstben eddig 69 karcinogén anyagot azonosítottak. Legismertebb károsító hatását a tüdőre gyakorolja, de a dohányfüst gyakorlatilag minden szervet károsít, például csontritkuláshoz és gyomorfekélyhez is vezethet. 

hirdetés

A dohányzás bizonyítottan a légutak szerkezetének drámai romlásához, idült légcsőhuruthoz, a léghólyagocskák felfúvódása és szétszakadása révén a tüdő szövetének visszafordíthatatlan pusztulásához, tüdőtáguláshoz vezet. A tüdő légző felületének és kapacitásának csökkenése a krónikus hörghurut (gennyel telt nyálkahártya okozta fájdalmas köhögés és légzési nehézség) táptalaja.

A légútakat blokkoló és a légzést nehezítő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) ma az egyik vezető halálok, a COPD-ben szenvedők négyötöde dohányos. A betegség nemcsak a tüdőt és a légutakat támadja meg, hanem a dohányfüsttel a szervezetbe jutó agresszív szabadgyökök, a citokinek testszerte gyulladást eredményeznek.

A dohányzás csökkenti a kalcium felszívódását, a szervezet D-vitamin- és kalcitriol szintjét valamint a csontok ásványianyag-tartalmát, és ezáltal csontritkuláshoz vezet. Menopauza után nőkben a dohányzás kétszeresére növeli a csonttörés kockázatát.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a dohányzás az egyik legkomolyabb kockázati tényező. A dohányzás során ugyanis felgyorsul a szívverés, ami hosszú távon magas vérnyomáshoz, ezáltal érelzáródáshoz, szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. Dohányosokban az ischaemiás szívbetegség is háromszor gyakrabban fordul elő.

A dohányzás károsítja a gyomor nyálkahártyáját, és ezzel kedvező feltételeket teremt a Helicobakter pylori megtelepedéséhez, amit az is mutat, hogy a dohányzók körében a gyomor- és nyombélfekélyek előfordulása kétszer gyakoribb, mint a nemdohányzó populációban. A dohányzás a pepszinogén szint emelése révén a gyomorürülés lelassulását, és a gyomorsavtartalom növekedését eredményezi.

Nőkben a dohányzás növeli a méhtest- és méhnyakrák és (mivel a cigarettafüstben lévő szén-monoxid és nikotin oxigénhiányt és méhlepény-rendellenességet eredményez) terhesség esetén a koraszülés, a vetélés és a halva születés kockázatát.

Dohányzás férfiakban roncsolja a hímivarsejteket, és rontja az ondósejtek mozgásképességét is, ami csökkenti a nemzőképességet. A hímvessző ereinek károsítása miatt pedig impotenciát okozhat.

A dohányfüstben - a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség adatai szerint - 69 karcinogén (rákkeltő) anyagot azonosítottak 2000-ig.

A dohányzók körében tizenötször gyakrabban fordul elő tüdőrák, mely a leggyakoribb dohányzás okozta daganatos betegség. A dohányfüst hasonlóan fontos szerepet játszik a szájüregi- és a gégerák, a nyelőcső, a hasnyálmirigy és a húgyhólyag rosszindulatú daganatának kialakulásában is. A tartós dohányzás néhány kivételtől eltekintve valamennyi szerv esetében megnöveli a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

 

Forrás: OEFI-EKK

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.