hirdetés

Hemodialízis-shunt beültetése után kialakult felső végtagi ischaemia diagnózisa és kezelése

Főbb tézisek:


  • 1. Az esetenként perifériás hipoperfúziót okozó „steal effektus” kórélettani alapja az, hogy a dialízis-shunt jóval kisebb ellenállást jelent a véráramlás számára, mint az artériás érpálya. Minél proximálisabb (centrálisabb) helyzetű a shunt, annál inkább kell számítani arra, hogy klinikailag jelentős hipoperfúzió lép fel.
    2. Ha a beavatkozás előtt pozitív az Allen-teszt, a két kar között vérnyomás- vagy pulzuskülönbség áll fenn, valamint az ujjakban csökkent a perfúziós nyomás, akkor valószínűbb, hogy a műtét után felső végtagi hipoperfúzió lép fel. A panaszok és tünetek változatosak, a kéz átmeneti hidegérzésétől és hypaesthesiájától a perifériás szövetkárosodásig, a neurológiai deficittünetekig és a nyugalmi fájdalomig terjednek.
    3. Enyhe fokú ischaemia esetén eredményes lehet a konzervatív gyógyszeres kezelés. Az artériás be- és kivezető érpálya körülírt szűkületei perkután transzluminális angioplasztikával gyakran megszüntethetők. A műtéti eljárások közül az idő- és munkaigényes úgynevezett DRIL műtét a legsikeresebb és legbiztosabb eljárás, mivel megszünteti a perifériás hipoperfúziót és egyidejűleg megőrzi a shunt-funkciót.

A krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek száma világszerte nő. Az USA-ban 1990-ben 200 000 beteget kezeltek terminális veseelégtelenség miatt, s közülük 120 000 beteget dializáltak. 2001- re már 200 000-re nőtt a dialízisre szoruló betegek száma, és Németországban is hasonló tendencia figyelhető meg. A krónikus veseelégtelenségben szenvedő és rendszeresen dialízisre szoruló betegeken megbízható érhozzáférést, úgynevezett shuntöt kell kialakítani. Ugyanakkor a shunt-beültetés szövődményekkel járhat: az USAban a shunttel kapcsolatos problémák jelentik a legnagyobb morbiditási kockázatot a hemodializált betegek számára.  A leggyakoribb szövődmény a shunt elzáródása, kevésbé gyakori a szűkület (stenosis) és a gyulladás. Ritkább szövődménynek számít a shunt behelyezése után kialakuló végtagi keringészavar (ischaemia). Míg az elzáródások és szűkületek könnyen felismerhetők, mivel közvetlenül befolyásolják a dialízis menetét, addig a perifériás perfúziós zavarokat nem mindig lehet azonnal észrevenni, márpedig gyors és célzott kezelésre van szükség a potenciálisan súlyos szövődmények miatt. A shunt okozta perfúziós zavarok nemcsak kisebb-nagyobb fájdalmat vagy érzészavart (paraesthesiát) okozhatnak, hanem végső soron perifériás szövetkárosodáshoz is vezethetnek, és emiatt kisebb vagy akár nagyobb amputációkra is szükség lehet. Ritka, de komoly szövődmény a kéz hipoperfúziója, amelynek diagnosztikáját és terápiáját az alábbiakban ismertetjük.

A shunt okozta hipoperfúzió kórélettana

 A „söntölt” végtag keringését az artériás beáramlás, a shunt térfogata, a shunt utáni artériás érpálya tulajdonságai és a kollaterális erek kapacitása határozzák meg. Kórélettani szempontból fontos, hogy a dialízis-shunt sokkal kisebb ellenállást jelent az átáramló vér számára, mint az eredeti perifériás érpálya. Ha a véna jó, vagy ha érprotézist ültetünk be, akkor az alkaron a shuntön belüli áramlási sebesség már a perioperatív szakban elérheti a 300 ml/perc körüli értéket, ami nem kis mértékben csökkenti a perfúziós nyomást az ellátott területen. Duplex ultrahangvizsgálatok szerint az alkaron lévő arteriovenosus fistulákban akár az esetek 70%-ában, a könyökhajlati fistulákban pedig akár az esetek 90%-ában is retrográd véráramlás mutatható ki az anastomosistól disztálisan: „steal” jelenség jön létre,  amit a felkar és az ujjak közötti nyomásindex csökkenése is mutat: Papasavas kimutatta, hogy az esetek 80%- ában közvetlenül a beavatkozás után csökken a nyomásindex.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
J. Hinkelmann
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.