hirdetés

ARCHIMEDES projekt a betegségek új típusú osztályozására

Az új, átfogó modell többdimenziós megközelítésben csoportosítja a ma ismert betegségeket.

hirdetés

Az Advanced Science folyóiratban június 5-én jelent meg a Tampere University kutatóinak cikke, amelyben mesterséges intelligencia felhasználásával egy olyan új módszert fejlesztettek ki a betegségek közötti kapcsolatok feltérképezésére, amely az érintett szervek és tünetek alapján történő hagyományos osztályozáson túl mélyebb, mechanisztikus összefüggéseket tár fel. Ez a többdimenziós megközelítés paradigmaváltást jelent a betegségek osztályozásában és a gyógyszerkutatásban, ami a jövőben a jelenleginél sokkal inkább személyre szabott és hatékonyabb kezelésekhez vezethet.

A most közölt kutatás eredményeként a kutatók az emberi betegségek megértéséhez azok összefüggéseit többdimenziós keretrendszer segítségével térképezték fel. Hagyományosan a betegségeket az érintett szervek és a megfigyelhető tünetek alapján kategorizálják, de ez az új módszer szakított ezzel a megközelítéssel, és a genomikai, kémiai és klinikai adatokat integrálja, hogy mélyebb mechanisztikus kapcsolatokat tárjon fel. A modell eredményei megerősítették a gyulladásos és a kardiometabolikus állapotok közötti ismert összefüggéseket, és tovább hangsúlyozták a neurodegeneratív rendellenességekkel, például az Alzheimer-kórral való kapcsolatukat. A tanulmányt a kutatók a Dr. Lena Möbus és Dr. Dario Greco professzor által vezetett ARCHIMEDES projekt keretében végezték, amelyben hat különböző adatdimenzió adatait használták fel: a betegséggel asszociálható gének, biológiai útvonalak, tünetek, gyógyszerek, az érintett géneket célzó hatóanyagok és a betegségeket gyógyító molekulák, hatóanyagok. A kutatók a többdimenziós modellben 502 betegség átfogó elemzését végezték el, és jelentős különbségekre világítottak rá a betegségek klasszikus nemzetközi osztályozási rendszerében (BNO vagy ICD) található adatokkal szemben, ami azt sugallja, hogy szükség van egy olyan frissített osztályozásra, amely ezeket a mechanisztikus meglátásokat is magában foglalja.

A mostani többdimenziós megközelítés alkalmazásával a szerzők megállapították, hogy az elsősorban a bőrben megnyilvánuló pikkelysömör szoros kapcsolatban áll a bélrendszert érintő gyulladásos bélbetegséggel (IBD).

“Bár e betegségek közötti kapcsolat már korábban is jól ismert volt, érdekes, hogy egy teljesen adatvezérelt megközelítés képes ismételten feltárni ezt a kapcsolatot. Hasonlóképpen, új betegségtérképünk szoros kapcsolatot sugall a 2-es típusú cukorbetegség, azaz egy anyagcsere-betegség és az Alzheimer-kór, vagyis egy degeneratív neurológiai állapot között - ami például magyarázatot adhat arra, hogy a cukorbetegség gyakoribbá válásával egyidőben miért nő az Alzheimer-kóros betegek száma is. Ezeket betegségek közötti szoros kapcsolatokat már nem könnyű anatómiai közelséggel magyarázni, ami mélyebb, mögöttes összefüggésekre utal” - nyilatkozta Möbus.

A különböző betegségek eltérő adatgazdagságának figyelembevétele érdekében a csoport több stratégiát is alkalmazott, például különböző módszerek konszenzusát használta a betegségek közötti kapcsolatok számszerűsítésére, valamint a különböző adatrétegek integrálására. A kutatás egyértelműen elkülönítette a daganatos és a nem daganatos betegségeket, ezeket teljesen különálló klaszterekbe sorolta. A különböző onkológiai klasztereken belül pedig a többdimenziós modell a rákos megbetegedések sejtszintű eredete, nem pedig a megnyilvánulási szerv alapján történő csoportosításokat mutatott ki. A karcinómákat, amelyek a szervek hámsejtjeiből indulnak ki, a modell egyértelműen megkülönböztette a szarkómáktól, amelyek a lágyrészekből erednek.

Ez a mechanisztikus alapú klaszterezés segíthet a betegségek összetett kölcsönhatásainak megértésében és a célzottabb terápiák kifejlesztésében. Összességében a betegségeknek ez a többdimenziós feltérképezése paradigmaváltást jelenthet a betegségek osztályozásában és a gyógyszerkutatásban.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New study proposes multi-dimensional disease mapping for enhanced drug development

A Multi-Dimensional Approach to Map Disease Relationships Challenges Classical Disease Views

Irodalmi hivatkozás:

Lena Möbus et al, A Multi‐Dimensional Approach to Map Disease Relationships Challenges Classical Disease Views, Advanced Science (2024). DOI: 10.1002/advs.20

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.