hirdetés

Hüvelyi szülés császármetszés után, fibrinogén terhességben, stressz-inkontinencia kezelése – a MNT 30. Jubileumi Nagygyűlése

A Magyar Nőorvos Társaság május 22-e és 24-e között Pécsett rendezi meg 30. jubileumi nagygyűlését. Az első nap délutánján a perinatológiáé és az uroginekológiáé volt a főszerep.

hirdetés

A SE II. sz Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársa, dr. Ács Nándor az előzetes császármetszést követő hüvelyi szülésekről beszélt. A császármetszések gyakoriságának elmúlt évtizedekben bekövetkezett emelkedése különösen időszerűvé teszi a kérdést. A nemzetközi ajánlások a jelenlegi hazai gyakorlattal szemben sokkal nagyobb arányban javasolják a hüvelyi szülés vezetését az előzményben szereplő császármetszés esetén is. Ilyen esetekben kb. 75 százalékra tehető a sikeres hüvelyi szülések aránya. A hegszétválás aránya egyik tanulmányban sem érte el az 1 százalékot. A hazai gyakorlattal szemben alkalmazható szülésindítás, oxitocinos fájásasszisztálás és EDA is. Nem jelent kontraindikációt az előzményben szereplő többszöri császármetszés sem.

Annak a ténynek a birtokában, hogy a terhesség hypercoagulatiós irányban változtatja meg a hemosztázis rendszerét, dr. Damjanovich Péter és munkatársa (DE Szülészeti ás Nőgyógyászati Klinika) áttekintette az intézményükben szülés után fellépett vérzéses eseteket és a kapcsolódó hemosztázis-értékeket 2003 és 2013 között. megállapították, hogy az esetek döntő többségében a fibrinogán nem tekinthető kórosnak, bár nem is emelkedett, ugyanakkor terhesség alatt magasabb értékek jellemzőek. Gravidák esetében a fibrinogénnek a nem terhes populációban meghatározott referenciatartomány felső határa felett kell lennie ahhoz, hogy vérzéses szövődmény biztosan ne lépjen fel. Szükségesnek látják a terjességre specifikus fibrinogénszint referenciatartományának meghatározását.

A suburethralis szintetikus szalagműtétek forradalmi változást hoztak a stressz-inkontinencia sebészeti kezelésében. A szakma protokollok változása azonban nem mindig tud lépést tartani a gyártók által diktált fejlesztési ütemmel. Dr. Rubliczky Levente (Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Székesfehérvár) ahhoz adott támpontokat, mikor melyik szalagot válasszuk, hogyan viszonyuljunk az egyre nagyobb számban és változatosságban megjelenő szalagokhoz, a mini sling technikához, mikor tekinthető teljesnek/elégségesnek a kivizsgálás, hol és kik végezhetik az egyes műtéteket.

„Urogynaecologia: mégis kinek az asztala, vagy teammunka?” című előadásában dr. Majoros Attila (SE Urológiai Klinika, Budapest) az urológus oldaláról hangsúlyozta, hogy saját szakmája oldaláról a funkcionális megközelítés dominál, míg a nőgyógyászok nagyobb tapasztalattal rendelkeznek az urogenitalis anatómiai eltérések megítélésében és kezelésében. A fentiek alapján a nőgyógyászoknak inkább a funkcionális (urodinamikai ) vizsgálatok elsajátításában, valamint a húgyhólyag tárolási és ürítési zavarainak megismerésében és kezelésében kell nagyobb jártasságot szereni, ezzel szemben az urológusoknak a középső és hátsó kompartment hüvelyi prolapsusainak megítélésében és ellátásban szükséges több tapasztalatot szerezni. Nem az a cél tehát, hogy a beteget egyetlen szakorvos kezelje panaszával, hanem az, hogy a panaszainak megfelelő legjobb, legmagasabb szintű ellátást kapja meg.

A MNT 30. Jubileumi Nagygyűlése május 24-én zárul.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.