hirdetés

Jó eredményeket mutatott a ruxolitinib a vitiligo kezelésében

A TRuE-V1 és TRuE-V2 vizsgálatokban a betegek 50%-a mutatott legalább 75%-os javulást az arcbőrt érintő vitiligo kezelése során.

hirdetés

Az Incyte Corporation (Wilmington, Delaware állam, USA) a Bostonban megrendezett American Academy of Dermatology (AAD) éves konferenciáján jelentette be, hogy a vitiligo kezelésében a ruxolitinib hatásosságát és biztonságosságát értékelő fázis III. TRuE-V1 (NCT04052425) és TRuE-V2 (NCT04057573) klinikai vizsgálatok kedvező eredményeket hoztak. A konferencián az Incyte azokat a vizsgálati időszak 52. hetén regisztrált eredményeket mutatta be, amelyeket 12 éves vagy idősebb serdülőkön és felnőtteken a topikális JAK1/JAK2 gátló, 1,5 % hatóanyag-tartalmú, naponta kétszer alkalmazott Opzelura krémmel értek el nem szegmentális vitiligo kezelésében. (A vitiligónak két típusa van: a szegmentális és a nem szegmentális forma. Nem szegmentális vitiligo során a foltok a test mindkét oldalán szimmetrikusan jelennek meg, ez a gyakoribb. A ritkább forma a szegmentális vitiligo, amikor a foltok csak egy testrészt érintenek. Ennek előfordulása gyerekkorban gyakoribb.)

Az 52 hetes kezelési időszak adatai a 24 hetes kettős-vak elrendezésű TRuE-V1 és TRuE-V2 vizsgálatok 28 hetes kiterjesztett vizsgálati időszakának végén kerültek elemzésre, a fő megállapítások a következők:

  • A vizsgálati időszak 52. hetén a betegek kb. 50%-a mutatott legalább 75%-os javulást az arcbőrrel kapcsolatos Facial Vitiligo Area Scoring Index (F-VASI) skálán (F-VASI75), míg a 24. héten még csak a kezelésben részesülő betegek kb. 30%-ánál látszott ilyen mértékű javulás
  • A vizsgálati időszak 52. hetére a betegek kb. 75%-a mutatott legalább 50%-os javulást a F-VASI skálán (F-VASI50), és körülbelül 30%-uknál jelentkezett legalább 90%-os javulás (F-VASI90), míg a kezelés 24. hetén az F-VASI50 aránya még csak 51%, az F-VASI90-é pedig mindössze 15% volt.
  • A vizsgálati időszak 52. hetére a teljes testfelületet értékelő Total Body Vitiligo Area Scoring Index (T-VASI) skálán a legalább 50%-os javulást mutató (T-VASI50) betegek aránya is nőtt a 24. hét adataihoz képest, és a betegek egyharmadánál a javulás saját értékelésük szerint is szembeötlő, szemmel is jól látható volt (a VNS, Vitiligo Noticeability Scale pontszám alapján).

 

A TRuE-V vizsgálati programról

Az Incyte korábbi, fázis II klinikai vizsgálatának (NCT05247489) eredményeire épülő TRuE-V (Topical Ruxolitinib Evaluation in Vitiligo) vizsgálati program két fázis III. klinikai vizsgálatot foglal magában, mindkét vizsgálat a ruxolitinib (INCB018424) alkalmazásának hatásosságát és biztonságosságát vizsgálja vitiligo kezelésében, ezek a TRuE-V1 (NCT04052425) és TRuE-V2 (NCT04057573) vizsgálatok. Mindkét vizsgálatot több mint 300 beteg (330 illetve 344) bevonásával végezték, és mindkettő kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos, úgynevezett „crossover” vizsgálat volt. A crossover azt jelenti, hogy a vizsgálatokban eredetileg egy hatóanyaggal kezelt és egy placebo kart indítottak 24 hetes vizsgálati időszakkal, de a 24. hét végén a korábban placebót kapó betegeket is a ruxolitinibbel kezelt karra helyezték át, ha önként beleegyeztek a 28 hetes kiterjesztett vizsgálati időszak (extension period) megkezdésébe. A vizsgálatokban csak olyan 12 éves vagy idősebb, nem szegmentált vitiligóval diagnosztizált betegek vehettek részt, akiknél a vitiligo az arcbőrt is érintette, legalább 0,5 F-VASI pontszámmal rendelkeztek, legalább 3% bőrfelületi érintettség volt a teljes bőrfelületen, és legalább 3 T-VASI pontszámot mutattak.

Az elsődleges végpont mindkét vizsgálatban az arcbőrön legalább 75%-os javulást elérő (F-VASI75) betegek aránya volt. Az összesen 20 másodlagos végpont közül a fontosabbak az alábbiak voltak: a kiinduláshoz képest a 24. hétre az érintett arcbőrterület változása (F-BSA, Facial Body Surface Area), a 24. és az 52. hétre a legalább 50%-os javulást mutató betegek aránya (F-VASI50), a legalább 90%-os javulást elérő betegek aránya (F-VASI90), valamint a szemmel is látható változást mérő önbevallásos VNS skálán elért fejlődés, javulás szerepelt. A VNS (Vitiligo Noticeability Scale) skála egy validált, 5 elemű pontrendszer, ahol világos bőrfoltok láthatóságát értékelik: a legjobb, 4-es (alig észrevehető) és 5-ös (nem észrevehető) „osztályzatok” tekinthetők kezelési sikernek.

 

A vizsgálatban szereplő hatóanyagról (ruxolitinib)

A ruxolitinib hatóanyagot tartalmazó OpzeluraTM krém az Incyte által kifejlesztett első és mindezidáig egyetlen topikális JAK1/JAK2-gátló. Az Opzelura krém egy új formula, maga a ruxolitinib hatóanyag tabletta formájában már engedéllyel rendelkezik Európában és az Egyesült Államokban is. Az EMA által jóváhagyott készítmény a Jakavi (Novartis), amely egyrészt primer mielofibrózisban (krónikus idiopathiás mielofibrózisként is ismert), polycythaemia vera utáni mielofibrózisban vagy esszenciális thrombocythaemia utáni mielofibrózisban szenvedő felnőtt betegek splenomegáliájának vagy tüneteiknek kezelésére indikált, másrészt olyan, polycythaemia verában szenvedő, felnőtt betegek kezelésére javallott, akik rezisztensek a hidroxiureára, vagy nem tolerálják azt. A Jakavi jóváhagyással rendelkezik még olyan 12 éves és idősebb, akut graft versus host betegségben vagy krónikus graft versus host betegségben szenvedő betegek kezelésére is, akik nem megfelelően reagálnak a kortikoszteroidokra vagy egyéb szisztémás kezelésekre.

A ruxolitinib a Janus-kinázok (Janus Associated Kinase – JAK), a JAK1 és a JAK2 szelektív inhibitora (3,3 nM-os IC50-érték a JAK1 és 2,8 nM-os IC50-érték a JAK2 enzim esetén). A ruxolitinib a JAK2V617F mutálódott protein expressziójával gátolja a JAK-STAT jelátvitelt, ez a jelátviteli útvonal szerepet játszik számos olyan immunsejttípus fejlődésében, proliferációjában és aktiválódásában, amelyek több betegség patogenezisében is fontos szerepet játszanak.

Az Egyesült Államokban az Opzelura olyan 12 éves vagy idősebb betegek atópiás dermatitiszének kezelésére kapott engedélyt az FDA-től még 2021-ben, akiknél a betegség topikális terápiával nem kontrollálható kielégítően, vagy akiknél ilyen terápia nem javasolható. A készítményt nem javasolt más JAK-gátlókkal, potens immunszuppresszánsokkal (például azatioprinnel vagy ciklosporinnal) együtt alkalmazni. Az Incyte 2021. decemberében jelentette be, hogy az FDA indikációt bővítő engedélyezésre (sNDA, supplemental New Drug Application) befogadta a készítményt, így a vitiligo elleni felhasználás akár már idén júliusban engedélyt kaphat, mivel a hatóság az engedélyezési döntés várható időpontjaként (PDUFA date) 2022. július 18-át jelölte meg.

Nem vezetett könnyű út az engedélyezési kérelem befogadásáig: az FDA először visszautasította az Incyte arra vonatkozó kérelmét, hogy a szert elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) útján bírálják el, (ebben az esetben a szokásos legfeljebb 10 hónapos eljárási időszak helyett 6 hónapon belül kell döntést hoznia a hatóságnak, tehát a szer 4 hónappal korábban kerülhet piacra). Amennyiben a jelenlegi engedélyezési eljárás keretében az Opzelura jóváhagyásra kerül, ez lehet az Egyesült Államok gyógyszerpiacán az első olyan készítmény, amely a jelenleg széles körben alkalmazott szteroidok mellett alternatív kezelési opciót kínálhat a csaknem 1,5 millió vitiligóban szenvedő amerikai betegnek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Vitiligo: all eyes on further Phase III data for Incyte’s ruxolitinib at AAD

FDA sets April date for verdict on Incyte’s vitiligo drug

Incyte hits 2nd FDA delay in span of days, this time for atopic dermatitis hopeful ruxolitinib cream

Incyte’s Opzelura scores FDA approval in atopic dermatitis

Topical Ruxolitinib Evaluation in Vitiligo Study 1 (TRuE-V1)

Topical Ruxolitinib Evaluation in Vitiligo Study 2 (TRuE-V2)

Incyte’s ruxolitinib meets endpoints in Phase III trials for vitiligo

LoA Update: Incyte’s topical ruxolitinib has 15-point hike in approval likelihood in vitiligo after Phase III data reveal

Incyte Announces 52-Week Data From the Phase 3 TRuE-V Program Evaluating Ruxolitinib Cream (Opzelura™) in Patients With Vitiligo

FDA Orders Incyte to Wait for Review of Vitiligo Treatment

Incyte's ruxolitinib cream hits goal in vitiligo phase 3 trials, teeing up regulatory submissions

Opzelura Shows Benefit in 52-Week Phase 3 Vitiligo Study

A Study to Evaluate the Safety and Efficacy of Ruxolitinib Cream With Phototherapy in Participants With Vitiligo

Incyte To Report Second Quarter Financial Results

Incyte And Maruho Announce Strategic Alliance Agreement For Ruxolitinib Cream In Japan

Incyte Announces 52-Week Data From The Phase 3 TRuE-V Program Evaluating Ruxolitinib Cream (Opzelura™) In Patients With Vitiligo

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.