hirdetés

Kokainfogyasztás kimutatása ujjlenyomatból

A bőrön kiválasztódó mikroszkópikus kokainbomlástermékeket akár egy perc alatt ki lehet mutatni egy új tesztcsíkkal.

hirdetés

Holland kutatók a közelmúltban ismertettek egy egyedülálló eljárást, mellyel akár egy ujjlenyomatból meg lehet azt mondani, hogy a vizsgált személy használt-e kokaint. A szuperszenzitív eljárás egy percen belül kimutatja a drog jelenlétét a szervezetben. A Surrey-i Egyetem munkatársai mindehhez nagy számban vizsgáltak kokainról leszokni vágyó szenvedélybetegeket ill. egészséges embereket. Az „intelligens ujjlenyomaton” alapuló eljárás kidolgozásában a Holland Nemzeti Igazságügyi Intézetnek is elvitathatatlan érdemei vannak.

A módszer az igazságügyi orvostanban reneszánszát élő, elképesztően érzékeny, könnyen hozzáférhető és gyors. tömegspektrometria és a papíralapú kromatográfia pillérein nyugszik. Segítségével az ujjbegyen tapadó rendkívül kis mennyiségű kokainszármazékokat lehet kimutatni.

A módszer kifejlesztéséhez és kipróbálásban számos addiktológiai intézmény bevallottan kokainhasználó és aktuálisan rehabilitációját kezdő betegét kellett bevonni. A kontroll csoportban a droggal sosem érintkezett személyek szerepeltek. A tesztelés előtt mindenki alaposan kezet mosott, csak ezután nyúlhattak a tesztcsíkhoz. (A szervezők kérésére többféle kézmosási technikát kellett bemutatni.) Az ujjlenyomat leolvasásnál rutinként használt kémiai anyagok nem befolyásolják a drog kimutathatóságát, így maga az ujjlenyomat is használható a későbbiekben.

A teszt segítségével a szervezetbe került kokain bomlástermékei mutathatók ki. A kokain anyagcseréje során benzil- és metil-csoportot hordozó termékekre esik szét, melyek a bőrön keresztül is kiválasztódnak, az ujjlenyomatot alkotó, mikroszkopikus bőrredők között, olyannyira, hogy a kézmosással sem távolíthatók el. A non-invazív, valós idejű vizsgálat eddigi eredményei szerint a találati arány 99%-os. (A valós idő jelenleg egy percet jelent, de a csoport már dolgozik a félperces verzión.) További előnyei közé tartozik, hogy higiénikus, valamint eredményét nem lehet meghamisítani.

Felmerül a kérdés, hogy szükség van-e egy ilyen módszerre? A választ az amerikai statisztikák teszik egyértelművé: a 16-59 év közötti korosztály (ez kb. 2,7 millió ember) 2015-ben legalább egyszer használt valamilyen illegális szert. Körülbelül 8500 olyan kórházi felvétel volt, mely a drogozás talaján kialakult viselkedészavarral vagy tartós mentális zavarral volt összefüggésben, és 2015-ben kb. 2500 kábítószerrel összefüggésbe hozható haláleset történt, ami azért is megdöbbentő, mert 2014-es halálozáshoz képest 10%-os növekedést jelent.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a drognyomozás jövőjében kiemelt szerepe lesz az ujjlenyomatoknak. Aktívan zajló kutatások a kokain mellett más, „közkedvelt” szerek bomlástermékeire és azok kimutatására fókuszálnak. A technológia fejlesztésében élen járó Surrey-i Egyetem a jövő nagy módszerét látja az eljárásban. „Börtönök, bíróságok, nyomozó szervezetek, próbaidős bizottságok és egy sor más szervezet használ drogteszteket. A klasszikus vizsgálómódszerek sok korláttal járnak. A testnedvek vizsgálata körülményes és lassú, melyeket az ismertetett módszerrel lehetőség lesz áthidalni.” – nyilatkozta a kutatás egyik vezető munkatársa.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.