hirdetés

Magas dózisú D-vitamin adagolás hatása terhességben

Egy új vizsgálatban a D-vitamin magas dózisban történő adagolása a várandósság alatt kedvezően befolyásolta az utódok csontjainak állapotát.

hirdetés

A Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood kettős vak, randomizált vizsgálat eredményeinek másodlagos analízisét a JAMA Pediatrics c. folyóiratban közölték online 2020. februárjában. A várandós asszonyoknak a várandósság 24. hetétől a szülés utáni első hétig a standard napi 400 IU D-vitamin bevitel helyett napi 2800 IU dózist adva az utódok csontjainak mineralizációja egészen azok 6 éves koráig javult. Dr. Niclas Brustad (University of Copenhagen, Dánia) és munkatársai szerint a hatás akkor a legkifejezettebb, ha a várandós asszony eleve D-vitamin hiányban szenved, illetve, ha a gyermek valamikor a téli hónapokban születik. A terhesség alatt magas dózisban adagolt D-vitamin jótékony hatása több szerven is érvényesült: csökkentek a korai asthmás tünetek, felével csökkentek a fogzománccal kapcsolatos problémák és javult a csontok mineralizációja.

A vizsgálatba összességében 623 várandós asszonyt és azok 584 gyermekét vonták be. A várandósok random módon napi 400 IU, vagy 2800 IU D-vitamint szedtek a terhesség 24. hetétől a szülés utáni első hétig. A gyermekek egy részénél 3 és a 6 éves korban a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának, valamint a zsír illetve lágyszövet tömegének és arányának számítására alkalmas kettősenergiájú röntgenfoton abszorpciometriát (DEXA) végeztek. Nem volt különbség a magas dózisú és az alacsony dózisú D-vitamin pótlásban részesült anyák gyermekeinek születési idejében, testsúlyában, testhosszában, sem a hatodik életévükben mért testtömeg indexükben, testsúlyukban, fej körfogatukban, mellkas körfogatukban, és egyéb fizikai paramétereikben.

Három éves korban 244 gyermeknél végeztek DEXA vizsgálatot: a magas dózisú D-vitamint szedett anyák gyermekeinek csoportjában szignifikánsan magasabb volt a csontok összes ásványianyag tartalma (teljes test: 526,2 g vs 513,5 g, P=0,04). A legnagyobb különbség leginkább azoknál a gyermekeknél jelentkezett, aki várandós édesanyjánál a kiindulási 25(OH)D szint 30 ng/ml alatt volt azokhoz képest, akik anyja esetén ez a szint meghaladta a 30 ng/ml.t (537,5 g vs 513,6 g, P=0,03). Hat éves korban 383 gyermeknél történt DEXA vizsgálat. A magas dózisú D-vitamint szedett terhesek utódainak csoportjában szignifikánsan magasabb volt a teljes test (koponyát nem beleértve) csontos ásványianyag tartalma, a fej ásványianyag sűrűsége, a fej csontjainak ásványianyag tartalma, a teljes ásványianyag denzitás, és a teljes ásványianyag tartalom. Itt szintén akkor volt a legjelentősebb a különbség a gyermekek két csoportja között az összes ásványianyag tartalomban (834,0 g vs 817,3 g, P=0,02) és az összes ásványianyag denzitásban, ha az anyáknál alacsony, illetve megfelelő volt a kiindulási 25(OH)D szint.

A decemberi-januári-februári születések esetén volt a legjelentősebb a hatás a koponya csontjainak ásványianyag tartalmára. Amennyiben az anyai, kiindulási 25(OH)D szintek szerint osztályozzuk az eseteket, a magas dózisú D-vitamin adagolás hatása a koponya csontjainak ásványianyag tartalmára és a teljes ásványianyag tartalomra jobban hatott a november 8 és május 7 közötti született babákra hatott a május 8 és november 7 között születettekkel szemben.

Az 584 megszületett gyermek első 6 életévében összesen 59 csonttörés fordult elő: 23 törés a magas dózisú D-vitamint kapott anyák gyermekeinél, 36 törés a standard dózissal kezelt anyák gyermekeinél fordult elő – bár a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns. A csonttörések száma nem állt összefüggésben az anyai 25(OH)D szintekkel.

A tanulmányt kísérő szerkesztőségi közleményben Dr. Elisa Holmlund-Suila (Children’s Hospital Pediatric Research Center, University of Helsinki) és munkatársai számos megjegyzést tettek a tanulmánnyal kapcsolatosan: pl. csak kevés gyermeknél történt magas minőségű csont-scan, és nincs információnk a gyermekek diétás D-vitamin beviteléről sem. „A prenatális és a korai életévekben történő beavatkozások arra csábítanak, hogy vizsgáljuk a programozás és az epigenetika hatásait. Ebben a vizsgálatban a második trimester végén kezdték a beavatkozást, így nem tudjuk azt sem, a magzati élet korábbi szakaszában kezdett emelt adagú D-vitamin szedésnek milyen hatásai lehetnek, tehát a terhesség alatti D-vitamin adagolás optimális időzítésének, tartamának és dózisának meghatározása további feladatot ad a vizsgálóknak. Azt is hozzáteszik, hogy korábbi vizsgálatokban felmerült az ilyen magas (7-szeres) dózisú D-vitamin káros hatásainak lehetősége is, a hosszú hatású következményeket is meg kell ismerni, mielőtt ezt az adagolást általánosságban ajánlanánk. Dr. Bisgaard válaszában helyeselte a fokozott óvatosságot, de a hosszú távú hatások megítélésére évtizedekig tartó megfigyeléseket kell végezni, miközben szerinte generációk veszthetik el a terhesség alatti magas D-vitamin bevitel adta előnyöket.

Források:

1. Dr. Holmlund-Suila és munkatársai Tucker ME. High-dose vitamin D in pregnancy may boost kids’ bones. Medscape Medical News. February 26, 2020.

2. Brustad N, Garland J, Thorsen J, et al. Effect of high-dose vs standard-dose vitamin D supplementation in pregnancy on bone mineralization in offspring until age 6 years. A prespecified secondary analysis of a double-blinded, randomized clinical trial. JAMA Pediatrics. Published online February 24, 2020, doi:10.1001/jamap3ediatrics.2019.6083.

3. Holmlund-Suila E, Hauta-alus HH, Andersson S. Maternal vitamin D and offspring bone mineral parameters and growth. JAMA Pediatrics. Published online February 24, 2020. doi: 10.1001/jamapediatrics.2019.6102.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.