hirdetés

Megfelelő műtéti technikával növelhető a donorszívek száma

Egy nemrégiben közzétett kis létszámú obszervációs vizsgálat tapasztalatai szerint jelentősen javítható az átültetett szív funkciója, ha a donorszív eltávolítása során normotermiás regionális perfúziót alkalmaznak..

hirdetés

A 8 beteg bevonásával lefolytatott próbavizsgálat eredményeit az Amerikai Mellkassebészeti Társaság 101. éves kongresszusán hozták nyilvánosságra. Azokban az esetekben, amikor a donorszív kivétele úgynevezett normotermiás regionális perfúzió (NRP) mellett történt, mind a nyolc recipiensnél kiválónak minősítették a kardiális funkciót; az átlagosan 237 napos utánkövetés alatt a túlélés 100% volt. Az izolált szívtranszplantáción átesett csoport 7 tagja legfeljebb minimális inotróp támogatásra szorult. A nyolcadik beteg esetében a szívátültetéssel egyidejűleg tüdőátültetés is történt, nála extrakorporális membránoxigenizációra (ECMO) volt szükség a tüdőgraft primer diszfunkciója miatt, ám a harmadik posztoperatív napon eltávolítható volt a kanül. A műtét utáni felépülés ezt követően szövődménymentesen zajlott.

A mostani közlés az első beszámoló NRP-vel történt donorszív-eltávolításról az Egyesült Államokban. A beavatkozás a jelenlegi gyakorlat szerint ECMO vagy ex vivo eszközök alkalmazásával történik, mely mind a technika költségei, mint pedig a primer graft-diszfunkció miatt aggodalmakra ad okot. A most bemutatott eljárás szerint azonnali regionális reperfúzióval tehermentesíthető a szív, mely hozzájárul a myocardium funkciójának optimális helyreállásához.

A kísérleti NRP technika alkalmazásával elkerülhetők a keringésleállással együtt járó metabolikus eltérések. A szerzők idézik eddigi protokolljukat, mely szerint a mellkas megnyitását követően kardiopulmonalis bypasst (CPB) készítettek, majd a kardiális paraméterek mérése alapján hozták meg a döntést arról, hogy az adott szív alkalmas-e átültetésre vagy sem. Másik technika az ex vivo szervperfúziós módszer, mely azonban magas költségekkel jár.

Mindazonáltal úgy vélik, hogy NRP alkalmazásával sem javíthatók a klinikai kimenetelek az alternatív donációs-transzplantációs módszerekhez képest. „Nem gondoljuk, hogy bármilyen okunk lenne azt remélni, hogy a transzplantációs kimenetelek összességében jobbak lesznek, mint korábban, mivel az új módszer alkalmazásával is két „inzultus” éri a beültetendő szervet”.

Az új technikával végzett donorműtét azonban szerintük 20-30%-kal növelheti az elérhető kardiális allograftok számát. „Ez bizonyára egy újabb eszköz lehet a transzplantációs szervkészlet kibővítésére, és reményeink szerint a lehető legnagyobb tiszteletet és megbecsülést biztosíthatjuk a donoroknak és családtagjaiknak ebben nyilvánvalóan nagyon nehéz időszakban”.

Az amerikai szerzők által kidolgozott NRP protokollok különböző verzióit sikerrel tesztelték több országban, többek között Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában.

A most közölt eredmények a 2020 januárja és 2021 januárja közötti időszakban elvégzett beavatkozásokat ölelik fel. A szívtranszplantáció minden esetben sikeres volt, és alig volt szükség inotróp támogatásra. Ugyanazoktól a donoroktól 6 májat és 14 vesét is sikerült nyerni transzplantáció céljaira. A szívtranszplantációk esetében a meleg ischaemiás idő átlagosan 32,38 perc, a bemetszéstől a kardiopulmonalis bypassig (CPB) eltelt idő 11,13 perc, az átlagos CPB idő 60,75 perc, a hideg ischaemiás idő 76,88 perc volt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.